Hoppa till innehållet
Läs mer

Så får du koll på fonderna

Ränte-, aktie- eller blandfonder, hög eller låg risk, avgifter och avkastning – det är mycket du måste tänka på när du väljer fond. Men det finns hjälp att få på nätet.

Publicerad

Nästan alla svenskar, 99 procent, sparar i fonder om man räknar in pensionssparandet. Cirka 85 procent av svenskarna mellan 18 och 74 år gör egna, aktiva fondval.

Den som inte aktivt väljer några fonder för premiepensionen ansluts till sjunde AP-fondens förvaltningsalternativ. Men att välja fonder är inte lätt för den som är ovan. Vi tipsar om webbplatser som kan hjälpa dig.

Morningstar

www.morningstar.se

Ett fondinformationsföretag som ger dig möjlighet att jämföra nära 3 000 olika fonder. Du kan välja olika fonder och jämföra risk, avkastning med mera. För dig som kan lite mer om fondmarknaden är morningstar.se en detaljrik informationskälla.

Företaget har också en Guide för nybörjare på fondmarknaden. Där kan du bland annat jämföra olika pensionsfonder och se hur du kan satsa om du vill spara till barn och barnbarn. Morningstar har också tagit fram det så kallade Normanbeloppet.

 Detta belopp visar en prognos för hur mycket det kostar att spara 1 000 kronor/månad i tio år i olika fonder. Namnet kommer från finansmarknadsminister Peter Norman, som ville att konsumenterna skulle få bättre information om kostnaden för att fondspara. Morningstar nominerades hösten 2012 till Sveriges Konsumenters pris Blåslampan för Normanbeloppet.

Pensionsmyndigheten

www.pensionsmyndigheten.se  

Har fyra olika webbverktyg som hjälper dig att se hur olika faktorer kan påverka ditt pensionssparande. På webbplatsen kan du ta hjälp av verktygen Risk är också möjlighet, Kostnaden är viktig, Spartiden har betydelse och Tänk på hela pensionen.

pensionsmyndigheten.se finns också Fondvalsguiden, som innehåller mer än 200 fonder som betygsatts av oberoende experter. Du har möjlighet att själv göra aktiva fondval via webbplatsen. Pensionsmyndigheten har också en mobilapplikation där kan du se förändringar i dina fonders värde och utveckling, byta fonder eller söka i fondutbudet.

Appen finns än så länge bara för Iphone. Myndighetens andra app, Pensionsprognos, finns för både Iphone och Androidtelefoner. Med hjälp av den kan du följa prognoserna för din framtida pension.

Finansportalen, Nordnet, Avanza

www.finansportalen.se , www.nordnet.se , www.avanza.se

Dessa tre, som också använder sig av Morningstars index, kräver en del förkunskaper för att man rätt ska kunna jämföra fonderna.

Nordnet har också en app för Iphone och Android som kan hjälpa dig att följa fondernas utveckling och köpa och sälja fonder via mobilen.

Länsförsäkringar, Folksam

www.lansforsakringar.se , www.folksam.se  

Två försäkringsbolag som har fondjämförelser på sina webbplatser. Du har också möjlighet att börja fondspara direkt hos bolagen.

Fondkollen

www.fondkollen.se  

Administreras av branschorganisationen Fondbolagens förening. Fondkollen ger dig grundläggande råd om olika typer av fonder: aktie-, ränte- och blandfonder. När du bestämt dig kan du titta på olika fonder och välja vilken du vill ha.

Du får direkt besked om fondens ranking och hur dess utveckling varit. Fondindex uppdateras en gång i månaden. Fondkollen.se är uppdelad i två delar; antingen kan du kolla fonder för ditt eget privata sparande eller för ditt pensionssparande. Fondkollen finns också som app till mobilen, för både Android och Iphone.

Konsumenternas bank- och finansbyrå

www.konsumenternas.se  

Har allmän information på sin webbplats om vilka typer av fonder det finns. Du kan också kontakta byrån via mejl eller ringa 0200-22 58 00. Byrån ger inga råd om placeringar, däremot kan du till exempel fråga om avgifter eller avtalsvillkor för olika finansiella tjänster.

Du kan också få råd om hur du ska göra om du har ett klagomål mot ett finansiellt företag. Alla fonder är enligt EU-regler skyldiga att ha faktablad med basfakta om fonden. Faktabladen ska du få om du besöker en rådgivare, men de finns också att ladda ner från respektive fonds webbplats.

Här ska finnas information om fondens placeringsinriktning, risk och avkastning, avgifter och tidigare resultat. Bladet ska också innehålla praktisk information: adress till fondens webbsida, telefonnummer till kundtjänst med mera.

– Vår erfarenhet från rådgivningen är att en del konsumenter inte tar reda på fondernas avkastning, risk och så vidare innan de köper fondandelar, säger Ulf Rydstedt, jurist på Konsumenternas Bank- och finansbyrå.

Det är viktigt att göra, och man bör också följa fondernas utveckling så att man i tid kan upptäcka om de börjar gå sämre. Ulf Rydstedt betonar att det är viktigt att man tar ställning till vad man vill uppnå med placeringen. Vilken risk är man beredd att ta? Möjlighet till hög avkastning kan också betyda en hög risk.

– Och vill du inte riskera ditt kapital finns alltid alternativet att spara på ett sparkonto. Det är en säker placering.  

Text: Ingrid Jacobsson 

 

Svårt att bevisa vårdslöshet

Lagen om finansiell rådgivning ger konsumenterna ett skydd mot vårdslös rådgivning. Enligt lagen ska en finansiell rådgivare ha tillräcklig kompetens. Råden ska vara lämpliga för den konsument som gör placeringarna, med utgångspunkt i konsumentens kunskap, erfarenhet och riskbenägenhet.

Rådgivningen ska även dokumenteras skriftligt och överlämnas till konsumenten. Om rådgivningen är så felaktig att den är vårdslös kan konsumenten vara berättigad till ekonomisk ersättning, ett skadestånd. Anser du att du fått felaktiga placeringsråd ska du alltid först klaga hos rådgivaren och företagets klagomålsansvariga.

Får du inte rätt där kan du gå vidare till Allmänna reklamationsnämnden eller domstol. Men hittills har det varit svårt för en enskild konsument att få rätt i nämnden eller domstolen. Du måste nämligen bevisa att rådgivningen varit vårdslös, och det kan vara svårt att göra i efterhand.