Hoppa till innehållet
Läs mer

Sätt rätt sorts lökar för blomprakt varje år

Hösten närmar sig och butikerna lockar med förföriska tulpanlökar av alla de slag. Men vill du ha tulpaner som blommar mer än bara en säsong gäller det att välja rätt. Annars är risken stor att du blir besviken.

Publicerad

Så är drömmen om vårrabatten; full med prunkade tulpaner som blommar år efter år utan att man behöver lyfta ett finger.

Det gör mina röda tulpaner. De fanns i rabatten redan när vi flyttade in i huset för tio år sen, och sedan dess har de bara blivit fler och fler.

Jag har ingen aning om vad sorten heter. Och jag har heller ingen aning om hur länge de har vuxit där. Men en sak vet jag – tacksammare tulpaner får man leta efter.

Sedan jag "blev med trädgård" har jag köpt och planterat hur många tulpan lökar som helst. Jag har petat ner dem i jorden och låtit dem sköta sig själva, jag har testat att sätta dem i tulpankorgar med fin jord blandad med benmjöl, jag har klippt av själva blomdelen när blombladen har fallit av, jag har gödslat, grävt upp, förvarat torrt och planterat på samma sätt till hösten – kort sagt gjort allt man ska för att en tulpanlök ska trivas.

Sämre och sämre

Nästan alla har blommat praktfullt första året, men sen har resultatet bara blivit sämre och sämre. Efter några år har mina Princess Irene, Apricot Beauty, Texas Flame och allt vad de nu har hetat, antingen försvunnit spårlöst eller delat sig i massor av kraftlösa smålökar.

Att tulpanlökar i regel bara blommar en vår är inget de stora trädgårdsföretagen direkt basunerar ut. Det märks inte minst på alla trädgårdsforum på nätet, där en av de vanligaste tulpanfrågorna är: Varför blommar mina tulpaner bara första året?

Ändå heter det i många skötselråd att tulpanlöken kan fås att blomma igen, bara man hanterar den på rätt sätt.

Är det verkligen så?
– Ju mer korsad och "fancy" en tulpan är, desto större är risken att den inte blommar igen och igen, säger Marianne Johansson, produktansvarig för lökar på Nelson Garden.

– Samtidigt syndar många med att inte ge tulpanerna lite gödning när de har vissnat. Eller med att lökarna står för blött under sin viloperiod, det vill säga sommaren. De flesta tulpaner kan återkomma med rätt skötsel, hävdar hon.

Cecilia Wingård, delägare i det lilla blomsterlökföretaget Narciss & Tulpan, har en annan uppfattning.
– Jag tycker att det är schyst att säga att man inte ska räkna med att tulpanerna återkommer. Betrakta dem som ettåriga i vårt klimat och i våra jordar.

– De nyare sorter som görs nu tas fram för snittblomshantering. De är inte gjorda för att vara trädgårdsväxter utan för att vara vackra och lättodlade för snitt i växthus, säger hon.

Ursprunget avgörande

Enligt Kenneth Lorentzon, forskare på Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp och en av författarna bakom boken "Tulpan", utgör vi trädgårdsmänniskor en alltför liten grupp för att tilldra oss något större intresse från lökproducenterna i Holland.
– Den svenska snittblomsbranschen konsumerar någonstans mellan 130 och 150 miljoner tulpanlökar per år medan trädgårdar och parker i bästa fall kommer upp i några procent av den siffran. Då kan du tänka dig hur spännande vi är ur marknadssynpunkt, säger Kenneth Lorentzon.

Att vissa tulpansorter ändå blir tåligare än andra, även av de nya sorterna, beror enligt Kenneth Lorentzon på ursprunget, det vill säga vilka vilda tulpaner som ligger bakom korsningen och i vilket klimat de växer.
– De flesta kommer från högt belägna stäppmarker med en kort vår och oerhört varmt på sommaren. Men en del är ängsursprungsarter, de växer i områden med hyfsat jämn fuktighet och inte alltför varmt under sommaren, lite som vårt trädgårdsklimat.

Visst kan det vara häftigt med nya färger och sorter i rabatten varje vår. Men en påse tulpanlökar kostar trots allt en slant och jag är säkert inte ensam om att vilja slippa gräva ner nya lökar varje höst. Bara lugn, det finns tulpaner även för oss.

De så kallade Darwinhybriderna är ett exempel på att korsningar inte alltid leder till sämre överlevnadsförmåga. Darwinhybriderna finns i många färger, får kraftiga, långa stjälkar och stora blommor. Två vanliga, tacksamma sorter är Golden Apeldoorn (gul) och Apeldoorn (röd).

En inte lika vanlig sort, men väl värd att leta efter, är den gulrosastrimmiga Darwinhybriden Gudoshnik. I ett försök utfört av en svensk trädgårdsjournalist på 1960-talet lyckades Gudoshnik fyrdubbla antalet blommor på tre år.

Marianne Johansson på Nelson Garden tipsar om en annan tålig sort: Blue Diamond, en sen, dubbel tulpan.
– När den blommar är den först riktigt mörklila men blir långsamt ljusare. Efter två veckors blomning är den nästan ljusblå. Den kommer också år efter år.

– Sen finns det en grupp lite mindre tulpaner, som ofta kallas botaniska, och som har lättare att överleva utan hjälp. Bland dem finns exempelvis den rosa Kretatulpanen, Tulipa saxatilis, som verkar ha väldigt lätt för att komma igen.

Cecilia Wingård på Narciss och Tulpan har också några tips:
– Queen of Night, en nästan svart tulpan, och den liljeblommiga, jättevackra White Triumphator är hyfsat lätta och snälla. De kommer ofta år efter år.

Andra exempel är Red Emperor, Red Riding Hood (Rödluvan) och Concerto (vit) samt de vilda tulpanerna Tulipa humilis, Tulipa hageri och Tulipa tarda.

En stäppväxt

Många utländska blomsterlökföretag marknadsför numera så kallade perenna tulpaner, det vill säga tulpaner som ska kunna lämnas kvar i rabatten och ändå blomma år efter år. En del säljer till och med särskilda perennpaket.

Men Marianne Johansson på Nelson Garden drar sig för att lansera vissa tulpaner som perenna.
– Säljer man perenna tulpaner så kommer folk att förvänta sig att de ska föröka sig och hålla i många år. Det gör de inte här i Skandinavien.

– Det räcker att du placerar dem där det är väldigt blött på sommaren för att du ska misslyckas. Vi vill inte lova något som vi inte kan hålla, då blir många besvikna.

Tulpanen anses ursprungligen härstamma från stäpperna i västra och centrala Asien, trakter där somrarna är varma och torra.

Och så vill tulpanen gärna ha det – den vill växa i väldränerad jord där det är torrt och varmt när löken går in i sin viloperiod. Kanske är det därför mina röda tulpaner trivs så bra – de växer intill en solig husvägg i lerjord som blir både snustorr och stenhård under sommaren.

Sen finns det förstås en massa andra knep för att få tulpanen att blomma igen: gräv ner lökarna djupt, gödsla rabatten vår och höst, knipsa av blomdelen när tulpanen har blommat klart och låt bladen och stjälken få vissna ner i lugn och ro så att löken får ny kraft.

Fler odlingsråd hittar du bland annat på Narciss & Tulpans webbplats: www.narcissochtulpan.se bara man hanterar den på rätt sätt.

Visste du detta om tulpaner?

  • Ingen vet hur många olika tulpansorter det finns, men runt 6 000 sorter är en vanligt förekommande siffra. Av dessa finns cirka hälften att köpa i dag och ett hundratal är riktiga storsäljare. 
  • Tulpanerna delas in i 15 grupper efter utseende och blomningstid. Darwinhybrider är till exempel en grupp.
  • Den vilda tulpanen har visserligen ett centralasiatiskt ursprung, men det finns vildväxande arter även i Europa, bland annat på Balkan och i Grekland, Spanien och Italien.
  • Tulpanen kom till Holland för ungefär 400 år sen, och det är där det stora flertalet av alla lökar odlas. Men vi har även haft en inhemsk lökodling, på Österlen i Skåne.
  • I 1600-talets Holland var tulpanlökar hårdvaluta. Värdet blåstes upp och lökarna köptes och såldes till slut för ofantliga belopp, den så kallade tulpan manin. I februari 1637 kraschade dock marknaden.

Pålitliga lökar

  • Kretatulpan, Tulipa saxatilis.
  • Blue Diamond är en ganska pålitlig tulpan, som dessutom skiftar färg från mörklila till nästan ljusblå under blomningsperioden.
  • Tulpanen Banja Luka tillhör gruppen Darwin hybrider, en grupp som är känd för att leverera trotjänare som återkommer år efter år.
  • Queen of Night, en sen enkelblommig tulpan.
  • White Triumphator tillhör gruppen liljeblommande tulpaner.
  • Red Riding Hood, Rödluvan. 
  • Violtulpan, Tulipa humilis.

Text: Beatrice Palm
Foto: Nelson Garden