Hoppa till innehållet

Bankkort gör månadspengen digital

Att sätta in månadspengen på ett bankkort kan vara ett bra sätt för barnen att lära sig att hantera sin ekonomi. Men det finns saker att se upp med.

Publicerad

Användningen av kontanter minskar i snabb takt. Om utvecklingen fortsätter som i dag är de fysiska pengarna borta från handeln när dagens barn är redo att flytta hemifrån om si så där 10–20 år. I linje med det har flera banker sänkt, eller helt slopat, åldersgränsen för sina bankkort.I stället är det föräldrarna som får avgöra när deras barn är mogna att hantera ett eget betalkort.

Det finns undersökningar som visar att vi har lättare att spendera mer med kort än med kontanter, eftersom pengarna inte är lika fysiskt påtagliga. På Nordea har man diskuterat den pedagogiska effekten av att använda kontanter när det gäller att lära sig att förstå pengars värde. Ingela ­Gabrielsson, som är privatekonom på ingela gabrielssonbanken, tror att steget för den som växer upp i dag att börja använda bankkort för sin månadspeng är betydligt mindre än tidigare.

– Vi ser att det finns ett skifte i de här frågorna och att det finns ett värde i att barnen tidigt lär sig hantera världen digitalt på det sättet som vi vuxna gör. För barn är det inte konstigare att de i en app kan se hur mycket pengar de har på ett konto än att de kan känna det när de ruskar på en sparbössa, säger hon.

Hon får medhåll av SEB:s privatekonom Jens Magnusson.

– Man måste nog gilla läget och se att även om vi gamlingar tycker att kontanter är riktiga pengar så är de elektroniska pengarna riktiga för nästa generation, och det är viktigt att de lär sig hantera dem, säger han.

De bankkort som barn kan få är helt utan kredit och pengarna dras direkt vid varje köp.

– Det går alltså aldrig att bli skyldig mer än den summa man har sattjens magnusson in, säger Jens Magnusson.

Men han uppmanar ändå till viss försiktighet.

– Man måste som förälder se till att inte sätta in för mycket pengar. Har man begränsat med pengar är det också bara begränsat med pengar som kan gå förlorade om något går fel.

Jens Magnusson tror att två månads­pengar är en bra övre gräns för hur mycket som ska finnas på kontot för ett barn i 13–14-årsåldern.

– Ska man köpa något som kostar fyra eller fem månads­pengar är det något man ska diskutera med sina föräldrar, säger han. Han tycker också att det är viktigt att man pratar med barnen om hur man hanterar sitt kort och sin pin-kod.

– Vi hade en kund som blev så uppspelt över sitt första kort att han omedelbart fotograferade det och la ut det på Instagram, med siffror och allt. Man måste förstås prata med barnen om hur man hanterar ett kort och sin kod. Men det är inte konstigare än den diskussion som föräldrar och barn alltid har haft kring hur man hanterar en plånbok med pengar, säger Jens Magnusson.

 

Månadspeng

En tolvåring har i snitt 260 kronor i månadspeng. Räknat i 2015 års prisnivå är det en ­”lönehöjning” med 73 ­procent sedan 1986. Källa: Swedbank

 

Enligt en undersökning från Swedbank har andelen barn som får vecko- eller månadspeng minskat de senaste tio åren. I dag får 73 procent av 10–12-åringarna pengar regelbundet av sina föräldrar.

Både Jens Magnusson och Ingela Gabrielsson tror att bankkorten kan innebära ett uppsving för månads- och veckopengen som de tycker har ett stort pedagogiskt värde när det gäller att lära sig hantera pengar.