Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Iphone ömtåligast och dyrast att laga

När vi testar hållbarheten på mobiltelefoner klarar sig vissa helt oskadda medan andra blir till skräp. Flera av de nya lyxmodellerna går både lättast sönder och kostar mest att reparera.

broken iphone

Att spräcka mobilens glas kan bli en dyr affär.

Det går blixtsnabbt. Telefonen glider ur din hand, du famlar efter den med andra handen men missar och försöker dämpa fallet med foten. Telefonen ligger på asfalten med baksidan upp. Nu kan ditt val av modell vara avgörande om du kan plocka upp en hel telefon och surfa vidare, eller om du med glassplitter i örat från den krossade skärmen måste ringa och boka tid hos en reparatör.

Vi har testat hundratals telefonmodeller i Råd & Röns testlabb. En viktig del i testerna är hållbarheten, den sätts på prov på flera sätt. Tålighet för stötar testas genom att ­rotera telefonerna i en tumlare som simulerar ett fall på 80 centimeter först 50 gånger och sedan 50 gånger till. Reptåligheten testas genom att lurarnas skärm och övriga sidor utsätts för ett spetsigt föremål under stegrande tryck. Vattentålig­heten testas bland annar genom att telefonen duschas i ett jämnt regn under fem minuter, sedan funktionstestas den efter en, två och tre dagar.

Att utstå regn och repor brukar inte vara några problem, de flesta får bra betyg. Värre är det med stöttestet. Högsta betyg är nio, då kommer telefonen ut som ny ur tumlaren. Lägsta betyg är ett, då är telefonen oanvändbar när den tumlats klart. Ofta är skärmen sprucken.

Vi har valt ut tio mobiltelefoner som fått riktigt högt samlat betyg och tittat närmare på hur hållbara de är. Var det en Samsung Galaxy S10, Samsung Galaxy S9 eller en Huawei P30 du tappade i gatan har du störst chans att få upp en oskadd telefon från marken. De har fått högst ­betyg för hållbarheten av alla telefoner vi har testat det senaste året. De motstår repor och regn och kommer ut i näst intill nyskick efter 100 varv i tumlaren.

I andra änden av skalan hittar vi tre Apple­produkter: Iphone Xs, Xs Max och X och en ­Samsung Galaxy S8 som alla får en etta i betyg efter 100 varv i tumlaren.
Var det någon av de fyra sistnämnda du tappade i gatan finns det risk att du inte kan ringa alls med telefonen när du plockar upp den. En etta i betyg betyder som sagt obrukbar efter 100 varv i tumlaren.

Och är skärmen spräckt blir det dyrt att reparera, för i detta fall kommer en olycka inte ensam. Det visar sig att de telefoner som håller sämst också är dyrast att laga. Reparationen av en skärm på Iphone X eller Xs kostar 3 333 kronor in­klusive fraktavgift hos Apple själva. Är det flaggskeppet Iphone Xs Max du har tappat kostar en ny skärm 3 913 kronor inklusive frakt. Dessa telefoner har även de högsta inköpsprisen. Även de mest hållbara telefonerna är dyra att laga, kostnaden för en ny skärm ligger närmare 3 000 kronor.

Gemensamt för alla telefoner som kostar mycket att laga är att de har stora skärmar som går långt ut i kanten på telefonen. Billigast att reparera är telefonerna som ­placerar sig mitt i tabellen, till exempel Apple Iphone 8 och Samsung Galaxy S7, med hyggliga resultat när det gäller hållbarheten. De kostar mellan 1 500 och 1 800 kronor att byta skärm på.

Kom ihåg att om du har en telefon som inte är mer än två år gammal täcker förmodligen din hemförsäkring reparationen. Självrisken är 1 500 kronor hos de flesta bolag. Är telefonen däremot mer än två år gammal blir åldersavdraget hos många försäkringsbolag så stort att ersättningen inte täcker en skärmreparation. Då är det återvinningen som gäller. 


Klicka på bilden för att hämta tabellen som pdf.

Byt in din gamla mobil

De flesta butiker och operatörer köper din gamla telefon om du lämnar in den när du köper en ny. För en fungerande telefon kan du få allt från några hundra kronor för en gammal telefon upp till flera tusen för en nyare modell. Enligt butikerna och operatörerna kan en stor del av telefonerna fräschas upp och säljas igen. Butiker som säljer hemelektronik är även skyldiga att ta emot och återvinna gamla, så du kan lämna in dig uttjänta, trasiga telefon till en elektronikbutik eller till kommunens ­återvinningscentral

 

Mobilen du kan laga själv

Som enda tillbehör i asken när du köper nya Fairphone 3 finns en skruvmejsel. Laddsladdar och hörlurar förväntas du redan ha i drivor hemma. Skulle skärmen gå sönder beställer du en ny skärm i deras webbutik, det kostar ungefär 1 000 kronor inklusive frakt. Du kan även köpa nytt batteri och nya kameror till telefonen. Den har dock enklare prestanda än många av dagens värstingtelefoner.
Fair­phone 3 börjar säljas i oktober.

Foto: Fairphone

 

max-carlgren
Max Carlgren
Text
max.carlgren@radron.se
Shutterstock
Foto
Prenumerera
pren55

55 kr/mån ger dig:

  • Hundratals tester gjorda i labb. 
  • Nya tester och guider varje månad. 
  • Hela tidningen i mobil och dator.
Stöd Råd & Rön

Gillar du texten du läser? Råd & Rön är kommersiellt oberoende och en av ytterst få tidningar utan annonser. När du prenumererar får du tillgång till alla våra tester, guider och artiklar. Dessutom stödjer du Sveriges enda konsumenttidskrift.

Bli prenumerant
Test - Tidigare test: Mobiltelefoner
mobil2016

Smarta mobiler i alla prisklasser

Vi har testat såväl lyxlurarna från Apple och Samsung som betydligt billigare modeller från Nokia och Oneplus.

Teknikskolan
shutterstock_684499984

Teknikskolan: bluetooth

Det kanske vanligaste sättet att få prylar att koppla ihop sig är via bluetooth.
Vi förklarar hur den trådlösa tekniken fungerar och hur du bäst använder den.

Skärmtid
mobilfamilj

Bli smartare än din smarta mobil

Många har dåligt samvete för att de använder sin mobil ofta och länge. Men det behöver inte vara av ondo.

Test - Tidigare test: Mobiltelefoner
mobil2016

Smarta mobiler i alla prisklasser

Vi har testat såväl lyxlurarna från Apple och Samsung som betydligt billigare modeller från Nokia och Oneplus.

Teknikskolan
shutterstock_684499984

Teknikskolan: bluetooth

Det kanske vanligaste sättet att få prylar att koppla ihop sig är via bluetooth.
Vi förklarar hur den trådlösa tekniken fungerar och hur du bäst använder den.

Skärmtid
mobilfamilj

Bli smartare än din smarta mobil

Många har dåligt samvete för att de använder sin mobil ofta och länge. Men det behöver inte vara av ondo.