Mobiler – bäst i test
Råd & Rön har testat 82 mobiltelefoner i labb. Mobilerna har till exempel fått utstå ett tufft batteritest, ett förlängt stöttålighetstest och ett utförligt test av deras kameror. I testet hittar du modeller från ett par tusenlappar upp till över 10 000 kronor från tillverkare som Samsung, Motorola och Apple.
Om testet

Vi har testat...
- Ljudkvalitet för samtal.
- Vattentäthet.
- Batteritid och snabbladdning.
- Webbsurfning och gps-navigering.
- Skärmens kontrast och färgåtergivning.
- ...och mycket mer!
Svar direkt
- Så (o)säker är din mobil
- …och mycket mer!
Publicerad
Testade mobiltelefoner
Utdrag ur testet av mobiltelefoner
I dag finns egentligen bara två operativsystem att räkna med när det gäller smarta mobiltelefoner, Apples IOS och Googles Android. Till både IOS och Android finns ett stort utbud av appar och tjänster och båda har i stort sett samma funktioner och möjligheter för användaren. Vilket du ska välja handlar mest om personliga preferenser och kanske vad du är van att använda sedan tidigare.
Apples variant finns bara i företagets egna Iphonemodeller medan Google licensierar sitt Android till många olika tillverkare. Googles strategi betyder att det finns mobiler i alla prisklasser, från tusenlappen och uppåt medan Apples telefoner generellt sett kostar mer. De senaste åren har priserna på mobilerna i toppen av tabellen rakat i höjden. Apples toppmodell kostar runt 13 000 kronor i det utförande vi testat den.
Glädjande för den som inte vill lägga så mycket pengar på sin mobiltelefon är att det finns betydligt billigare modeller som fortfarande har bra prestanda, även om de inte når upp till den absoluta toppen. De billigare mobilerna kommer både från samma tillverkare som topptelefonerna och från tillverkare som valt att försöka hitta en nisch i mellanklassegmentet.
Nyligen lanserade även Apple en lite billigare modell, nya Iphone SE, med ett pris på runt 5 500 kronor. Det positionerar den som en mellanklassmobil. I det prissegmentet, och lägre, hittar du dock en rad Androidmodeller som får ett högre samlat betyg i vårt test.
När det gäller det samlade betyget i vårt test så är det väldigt jämnt mellan de olika mobilmodellerna i toppen.
Eftersom skillnaderna är små i toppen är det viktigt att titta noga på de olika modellernas delbetyg och specifikationer för att se vilken som passar bäst för just dig. Priserna ändras också ofta och det finns ofta erbjudande i både elektronikhandeln och hos operatörerna, vilket betyder att det kan vara en god idé att jämföra pris mellan olika leverantörer när det är dags att köpa en ny mobil.
I samband med det här testet har vi valt att uppdatera vårt testprogram och hur vi väger olika betyg mot varandra när vi räknar ihop det sammanlagda betyget.
I dag använder de flesta sin mobil som sin huvudsakliga kamera och tillverkarna har lagt mycket av sin utveckling de senaste åren på att få fram mer avancerade kameror. Det märks. Många modeller har två eller tre kameraögon på baksidan. De extra kamerorna används bland annat för att ge mobilerna optisk zoom och för att kunna skapa bilder där bakgrunden inte är i fokus. En effekt som tidigare mest gick att få med hjälp av fin optik och avancerade systemkameror. Mobilerna har också blivit betydligt vassare när det gäller att ta bilder i dåliga ljusförhållanden än tidigare.
I vårt nya testprogram har vi lagt extra mycket energi på kamerafunktionen i mobilerna och testar fler egenskaper än tidigare. Vi gör även ett hårdare test av kameran på mobilens framsida, den så kallade selfiekameran, och testar även hur bra den är på att spela in film.
Telefonernas batteriprestanda är också ett område som fått en betydligt större vikt när vi räknar ihop det totala betyget. Tidigare stod batteriet för 7,5 procent av det samlade betyget men i det nya testet står det för 15 procent. Orsaken att vi valt att fästa större vikt vid batteriet är flera undersökningar som våra systerorganisationer runt om i Europa gjort som visar att batteriprestanda är en egenskap som läsarna värdesätter högt. Vi är också generellt sett hårdare i vår bedömning när vi sätter betyg än tidigare. Det gör att de flesta modeller får lägre, i vissa fall betydligt lägre, betyg än i tidigare test. Det gör också att det inte går att jämföra betygen i tabellen i det här testet med betygen i våra tidigare tester.