Hoppa till innehållet
Må bra Cykel & cykeltillbehör

Krukan som räddar liv

Från läderkrona till Mips – här är allt du behöver veta om cykelhjälmar.

Publicerad

Cykelhjälmar är en färskvara som åldras. Trafiksäkerhets­organisationen NTF rekommenderar att de ska bytas ut vart tionde år. Om de har utsatts för en kraftig stöt eller har varit med om en krock ska de bytas direkt.

Grönt spänne

Fram tills barn är åtminstone sju år gamla bör de använda småbarnshjälm. Den känns igen på det gröna spännet eller gröna hakbandet, som är en säkerhets­anordning som löses ut vid belastning. Detta för att undvika att barnet blir hängande i hjälmen om hen skulle råka fastna. Flera allvarliga sådana olyckor har inträffat i Sverige. Det gröna spännet minimerar risken, men det viktigaste för att undvika allvarliga olyckor är att ha uppsikt över barnet, och lära det att ta av hjälmen i lekparken eller vid klättring. 

Räddar liv

Varje år skadas ungefär 2 000 cyklister i Sverige. Två av tre huvudskador och 40 procent av dödsolyckorna hade kunnat undvikas om cyklisterna hade burit hjälm. 80 procent av alla cykel­olyckor är singelolyckor. Dåligt vägunderhåll, halka och lösgrus är vanliga orsaker till cykel­olyckor.

Så ska hjälmen sitta

Ett vanligt fel är att hjälmen sitter för långt bak i pannan, så att den glider ner i nacken. Det är dumt eftersom cirka 70 procent av islagen mot huvudet vid cykel­olyckor träffar pannan och tinningen. För att hjälmen ska skydda ordentligt måste den sitta stadigt och rakt på huvudet, så att den täcker panna, bakhuvud och hjässa. Hjälmen ska sitta så tajt som möjligt, utan att trycka. När du köper hjälm ska du titta efter en CE-märkning, En säker hjälm ska ha märkningen EN 1078 för vuxna och EN 1080 för barn.

Mips motverkar rotationsvåld

De flesta olyckor sker under fart, vilket resulterar i ett snett nedslag som skapar en rotation av huvudet. Rotationen riskerar att skada blodkärl och nervtrådar i hjärnan, och kan leda till hjärnskakning eller hjärnblödning. Sedan 2007 finns en slags hjälm som motverkar det här rotationsvåldet. Mips, multi-directional impact protection system, är en svensk upp­finning som härmar kroppens eget sätt att skydda hjärnan. När huvudet utsätts för ett snett islag kan hjärnan röra sig i den vätska som finns mellan hjärnan och skallbenet. I Mipshjälmen är inner- och ytter­skalet separerade av ett lågfriktionsskikt, som gör att ytterskalet kan glida mot
innerskalet vid snett islag.

Läderkrona

Redan på 50-talet fanns det rudimentära cykelhjälmar i form av stoppade läderremmar som bars som en korvliknande krona på huvudet. Dessa ­användes främst av tävlingscyklister. Under 70-talet började även vardagscyklister att använda hjälm. Sedan den 1 januari 2005 är det lag på att barn under 15 år ska använda hjälm när de cyklar eller blir skjutsade på cykel. 2013 bar 36 procent av alla cyklister hjälm, enligt en observationsstudie.