Hoppa till innehållet

Dolda avgifter på webben

Webbplatsen var på svenska, med svenska priser. Men eftersom den skickades från Kina, blev priset för Douglas Nordfeldts uppblåsbara haj det dubbla.

Publicerad

Se upp med var du handlar. Om varorna skickas från ett icke Eu-land kan du tvingas betala tull.

Douglas Nordfeldt skickade efter en partyleksak – en uppblåsbar haj – från en webbplats som han uppfattade som svensk. Totalkostnaden uppgavs till 226 kronor, plus 29 kronor i fraktavgift. Men när Douglas skulle hämta ut hajen på posten fick han betala 180 kronor extra.


– Jag blev jättesnopen, säger Douglas Nordfeldt. Jag trodde ju att jag hade skickat efter hajen på en svensk sajt, någon uppgift om tull eller andra extrakostnader fanns inte på min beställning.

E-ville, där Douglas köpte hajen, är dock ingen svensk webbplats, trots att språket är svenska. Den är finsk, och dessutom baserad i Kina. Webbplatsen finns i både finsk- och svensk­språkig version, och det var på den svenska sidan Douglas Nordfeldt hamnade när han sökte efter hajballongen på nätet.

– Jag kom direkt till den svenska sidan, och uppfattade inte att ursprungssidan var finsk, säger han.

En annan lurig sak med E-ville är att de skickar många varor direkt från Kina. Så var det med Douglas Nordfeldts paket, och därför la frakt­bolaget på en distributionsavgift.

– När jag kontaktade E-ville förklarade de var informationen om avgifterna finns på sajten. Och visst, jag hade varit slarvig och missat den. Men eftersom allt var på svenska hade jag ingen tanke på att firman kunde vara baserad utanför EU, säger han.

Douglas Nordfeldt brukar kontrollera information om moms och frakt när han handlar på nätet, men det här var första gången han råkade ut för en extra avgift. Han uppfattade den som tull och moms, eftersom det stod så på fakturan, men hajen var så pass billig att han inte skulle behöva betala tull – gränsen går vid 1 500 kronor. Avgiften som tillkom var fraktbolagets separata avgift. På Tullverket uppger man att vissa bolag inte specificerar detta i sina fakturor utan skriver ”tull och moms” som en gemensam avgift.

Jonas Ogvall, vd för branschorganisationen Svensk Digital Handel, tycker att det borde anges tydligare om det blir en tullavgift:
– Totalpriset ska alltid visas när du handlar på nätet. Om tullavgift tillkommer, förutom moms och frakt, ska den vara medräknad. Att inte redovisa den i totalpriset är direkt felaktigt. Om en handlare riktar sig mot svenska eller finska konsumenter ska den europeiska konsument­lagstiftningen gälla, säger han.

Douglas Nordfeldt skulle kunnat hävda att han beställt från en svensk/finsk webbplats, och då hade han haft 14 dagars ångerrätt, vilket är gemensamt för hela EU. Men han hade inte lust att betala returportot, utan behöll hajen. Som kompensation gav E-ville Douglas en rabatt­kupong på 50 kronor. 

När ska du betala extra

  • Vid köp från ett EU-land behöver du inte betala extra, varken tull, moms eller andra skatter. Undantag gäller för områden som ingår i EU:s tullunion men inte i skatteområdet, till exempel Åland och Kanarieöarna. För varor som köps därifrån slipper du tull, men du ska betala moms och eventuella andra skatter.
  • Tullavgifter beror på hur mycket varan är värd och vad det är för slags vara. Det spelar ingen roll om varan är ny eller begagnad. Grundregeln är att du ska betala tull om varan kostar mer än 1 500 kronor.
  • Om du handlar från ett företag i ett EU-land, men företaget i sin tur beställer och skickar från ett land utanför EU, till exempel Kina, ska du ­betala tull på samma sätt som om du beställde direkt från Kina.
  • Särskilda regler gäller för vissa varor som du inte får importera fritt, till exempel alkohol, ­mediciner, kosttillskott och vapen.
  • Reglerna gäller vare sig du handlar av ett ­företag eller en privatperson.
  • I regel gör transportföretaget, PostNord eller något annat fraktföretag tulldeklaration för varan och lägger på en avgift för det. I tulldeklarationen ingår både tull och moms.
  • Det är du som köpare som är ansvarig för att varan förtullats korrekt. Är den inte det ska du anmäla det till Tullverket och betala tullavgift i efterskott.

Hur mycket ska du betala?

Varor som kostar mer än 1 500 kronor ska du betala tull för. Om du till exempel köper en handväska från Kina för 1  600 kronor höjer tull, moms och avgifter ditt pris till:

Handväska, ­pris­exempel:
Kostar: 1 600 kr

Frakt och försäkring: 50 kr
Tull: 6,5 procent = 107 kr
Moms: 25 procent = 439 kr
Importtulldeklarationsavgift: 125 kr

Totalt: = 2  321 kr

Källa: www.tullverket.se