Hoppa till innehållet

Tips: Lär dig tekniken bakom bedrägerierna

Från phishing till spoofing - vi lär dig hur bedragarna använder den digitala tekniken för att komma åt dina pengar och personuppgifter.

Publicerad

Bedragarna har tyvärr många knep för att skinna dig.

Smishing (sms-fiske)

Bedragare kontaktar dig på mobilen och lurar till sig bankuppgifter eller andra privata uppgifter, oftast via sms som ser ut att komma från en seriös avsändare. Detta kallas för social manipulation. 

Så skyddar du dig: Klicka aldrig på länkar i sms som du inte är helt säker på.

Vishing (röstfiske)

De senaste åren har befogenhetsbedrägerier, det vill säga när någon utger sig för att vara polis, sjukvårdspersonal eller banktjänsteman, ökat. De skapar ofta en känsla av stress, till exempel att de har sett misstänkt aktivitet på ditt bankkonto, vilket får offret att agera förhastat.

Så skyddar du dig: Lämna aldrig ut personliga uppgifter, lösenord eller koder till någon annan, och logga aldrig in med Bank-id på uppmaning från någon.

Phishing (nätfiske)

Bedragare lurar till sig bankuppgifter och andra privata uppgifter via internet. Sker oftast via mejl som ser ut att komma från en seriös avsändare. Spear phishing är riktade attacker mot enskilda personer, företag eller organisationer. Genom bakgrundsinformation anpassas lockbetet specifikt för varje tilltänkt offer.

Så skyddar du dig: Klicka aldrig på länkar som du inte är säker på och radera skumma mejl direkt.

Spoofing

Bedragaren ”lånar” en identitet till exempel genom att imitera en ”riktig” webbsida, för att få dig att uppge lösenord eller kontonummer, eller förfalska en e-postadress för att lura dig att mejlet kommer från någon du litar på. Bedragaren ber om överföring av pengar, lösenord eller inloggningsuppgifter.

Så skyddar du dig: Läs noga och titta efter stavfel. ”Http” i stället för ”https” innebär osäker anslutning och innehållet kan vara utbytt. Kolla mejladresser och telefonnummer, till exempel genom att själv ringa upp.