Hoppa till innehållet
Bluffvarning Falska sms

Varning för falsk Iphonebeställning

Ett sms som ser ut att komma från Tele2 med en orderbekräftelse är en bluff.

Publicerad

En av Råd & Röns läsare tog emot sms:et ovan som visade sig vara en bluff. Telefonnumret går inte till Tele2 utan till en bedragare.

En läsare tipsar om en sms-bluff som ser ut att vara från mobiloperatören Tele2. Sms:et innehåller en bekräftelse på en order hos operatören.

När mottagaren, som inte beställt något, ringer upp telefonnumret i sms:et blir han informerad om att han beställt två stycken Iphone för totalt 29 000 kronor. 

När han nekar till beställningen svarar bluffmakaren att mottagaren blivit utsatt för id-kapning och vill veta vilken bank han har. Sedan säger bluffmakaren att han ska kontakta bankens säkerhetsavdelning, men det är egentligen en bluff för att komma över mottagarens bankuppgifter.

Tele2 uppmanar den som får ett liknande sms att ignorera det om man inte beställt några varor från operatören. Om man är osäker kan man kontakta företagets kundtjänst. Den som är kund hos Tele2 eller Comviq kan skicka sms:et vidare till nummer 777 så att operatören får vetskap om bedrägeriförsök som pågår.

Liknande sms med orderbekräftelser på inte beställda varor eller abonnemang skickas även ut där andra operatörer ser ut att vara avsändaren. Vill du ta kontakt med operatören för att dubbelkolla att ingen beställning gjorts, gör det via kundtjänstnummer som du hittar på operatörens hemsida och inte via numret i sms:et.

Råd & Röns bluffvarningar

Det här ett bedrägeri som vi på Råd & Rön har publicerat på vår lista över bluffvarningar. Där sammanställer vi aktuella bedrägeriförsök som du kan råka ut för. Bedrägeriförsöken sker ofta via e-post, telefon eller sms men kan också ske på andra sätt.

Vill du varna för ett bedrägeri som du utsatts för? Mejla oss på radron@radron.se. Bifoga gärna en skärmdump på bedrägeriet från din mobil eller dator.