Hoppa till innehållet
Bluffvarning Falska sms

Ny sms-bluff med Bank-id

Ett sms som ska se ut att komma från Bank-id med en uppmaning att kontakta företaget är en bluff.

Publicerad

Så här såg sms:et som en av Råd & Röns läsare tog emot ut.

Bank-id är Sveriges vanligaste digitala legitimation och används nästan överallt för att identifiera eller signera elektroniskt. Att det används av så många gör det också till ett tacksamt sätt att använda för den som vill begå bedrägeri. Det dyker hela tiden upp nya sms och bluffsamtal som på olika sätt vill komma över din digitala signatur.

En Råd & Rön-läsare vill varna för en variant i sms-form där du uppmanas att kontakta företaget eftersom det ”sker signeringar med ditt mobila bankid intensivt”. Men Bank-id skriver på sin webbsida att företaget aldrig tar kontakt med sina användare via sms och uppmanar den som fått ett sådant meddelande att radera det.

Råd & Röns bluffvarningar

Det här ett bedrägeri som vi på Råd & Rön har publicerat på vår lista över bluffvarningar. Där sammanställer vi aktuella bedrägeriförsök som du kan råka ut för. Bedrägeriförsöken sker ofta via e-post, telefon eller sms men kan också ske på andra sätt.

Vill du varna för ett bedrägeri som du utsatts för? Mejla oss på radron@radron.se. Bifoga gärna en skärmdump på bedrägeriet från din mobil eller dator.