Hoppa till innehållet
Bluffvarning Telefonbedrägeri

Telefonbluffare påstår sig vara från Kivra

Just nu ringer bedragare och låtsas vara anställda på Kivra. De ber mottagaren starta Bank-id eller Swish för att betala falska obetalda fakturor.

Publicerad

Företaget Kivra ringer aldrig sina användare för att be dem betala räkningar.

Bedragarna ringer från okänt nummer och utger sig för att vara anställda på Kivra. De säger att det finns obetalda fakturor som måste betalas och försöker därefter få offret att lämna ut sitt Bank-id eller Swish för att betala falska räkningar under samtalets gång.

Företaget Kivra är en digital brevlåda som förmedlar post till privatpersoner från företag och myndigheter. Kivra betonar att de aldrig genomför betalningar eller ringer sina användare för att be dem betala räkningar.

Rådet till den som drabbas är att omedelbart lägga på luren. Om du behöver uppge Bank-id för Kivra bör det enligt företaget enbart ske i samband med att du själv först kontaktat Kivras support för att du har något problem du vill lösa.

Företaget uppmanar de som har blivit utsatta för telefonbluffarna att informera Kivras support om vad som hänt. Misstänkta bedrägerier kan också anmälas till polisen.

Råd & Röns bluffvarningar

Det här ett bedrägeri som vi på Råd & Rön har publicerat på vår lista över bluffvarningar. Där sammanställer vi aktuella bedrägeriförsök som du kan råka ut för. Bedrägeriförsöken sker ofta via e-post, telefon eller sms men kan också ske på andra sätt.

Vill du varna för ett bedrägeri som du utsatts för? Mejla oss på radron@radron.se. Bifoga gärna en skärmdump på bedrägeriet från din mobil eller dator.