Hoppa till innehållet
Bluffvarning Falska sms

Varning för bluff-sms från Gothia Inkasso

Flera banker varnar nu för ett bluff-sms från ett inkassoföretag där mottagaren luras att installera ett spionprogram på mobilen.

Publicerad

Så här ser texten i meddelandet ut.

Många personer har de senaste dagarna fått sms som ser ut att komma från Gothia Inkasso och antivirusföretaget McAfee Total Protection. Det rapporterar Säkerhetskollen

I sms:et sägs att inkassobolaget sökt kontakt i ett antal ärenden som "förfallit" utan att lyckas nå mottagaren.

Den som ringer upp numret som anges i meddelandet får veta att hen utsatts för ett bedrägeri och kopplas vidare till sin bank. Följer man instruktionerna från bedragaren installeras ett spionprogram i telefonen som gör att bedragaren kan styra telefonen och därigenom bland annat använda den lurades Bank-id. 

Rådet är att inte ringa upp numret i sms:et och inte klicka på någon av länkarna i det utan att i stället vid behov ta kontakt med sin bank via ett nummer till bankens kundtjänst som man hämtat från till exempel bankens egen webbsida. 

Råd & Röns bluffvarningar

Det här ett bedrägeri som vi på Råd & Rön har publicerat på vår lista över bluffvarningar. Där sammanställer vi aktuella bedrägeriförsök som du kan råka ut för. Bedrägeriförsöken sker ofta via e-post, telefon eller sms men kan också ske på andra sätt.

Vill du varna för ett bedrägeri som du utsatts för? Mejla oss på radron@radron.se. Bifoga gärna en skärmdump på bedrägeriet från din mobil eller dator.