Hoppa till innehållet
Bluffvarning Telefonbedrägeri

Varning för falska samtal från banken

Sparbanken Gotland varnar för samtal som ser ut att komma från banken men som är från en bedragare.

Publicerad

Se upp med vem det verkligen är som ringer, även om samtalet ser ut att komma från banken.

Spoofing kallas det när den som ringer upp får det att se ut som om samtalet kommer från någon annans telefonnummer. Nu varnar Sparbanken Gotland för att bankens kunder får samtal som ser ut att komma från banken, men som kommer från en bedragare.

Enligt banken säger sig bedragaren behöva exempelvis en kunds personliga kod till kundcenter eller telefonbank, pin-kod till kundens kort eller så ombeds kunden att logga in med Mobilt Bank-id.

Banken uppmanar den som blir uppringd att lägga på luren. Om man misstänker att bedragaren kommit över personliga uppgifter ska man kontakta banken.

Varningen har skickats ut via Digitala Varningsgruppen som är ett nätverk av företag och organisationer som vill minska risken för digitala brott.

Råd & Röns bluffvarningar

Det här ett bedrägeri som vi på Råd & Rön har publicerat på vår lista över bluffvarningar. Där sammanställer vi aktuella bedrägeriförsök som du kan råka ut för. Bedrägeriförsöken sker ofta via e-post, telefon eller sms men kan också ske på andra sätt.

Vill du varna för ett bedrägeri som du utsatts för? Mejla oss på radron@radron.se. Bifoga gärna en skärmdump på bedrägeriet från din mobil eller dator.