Hoppa till innehållet
Bluffvarning Falska sms

Varning för falska sms med krav på tullavgift

Tullverket ser en ökning av bluff-sms med uppmaningen att betala obetalda tullavgifter.

Publicerad

Bluff-sms försöker locka mottagaren att lämna personliga uppgifter på bedragarens webbsida.

Under hösten har nästan 200 privatpersoner hört av sig till tullen om att de fått sms om obetalda avgifter. Men sms:en är bluffar och försök till bedrägeri. 

– Tullverket skickar aldrig ut sms till privatpersoner med krav på att betala tullavgifter eller att uppge kort- eller kontouppgifter, säger Anna Gille, gruppchef på Tullverkets kundmötesenhet i ett pressmeddelande. 

Enligt henne handlar bedrägerierna ofta om mindre belopp för att inte väcka misstankar hos den som utsätts för bedrägeriförsöket. 

Tullverket tror att bluff-sms:en är vanliga särskilt inför jul och efter höstens reor när många människor väntar på paket. 

– Det vi får reda på genom kontakter med privatpersoner är förmodligen bara toppen på ett isberg, säger Anna Gille. 

De meddelanden som skickats ut kan se olika ut. I vissa fall är de skrivna på slarvig svenska i exemplet ovan, men många bedragare är också duktiga på att få sms:en att se äkta ut.

Råd & Röns bluffvarningar

Det här ett bedrägeri som vi på Råd & Rön har publicerat på vår lista över bluffvarningar. Där sammanställer vi aktuella bedrägeriförsök som du kan råka ut för. Bedrägeriförsöken sker ofta via e-post, telefon eller sms men kan också ske på andra sätt.

Vill du varna för ett bedrägeri som du utsatts för? Mejla oss på radron@radron.se. Bifoga gärna en skärmdump på bedrägeriet från din mobil eller dator.