Hoppa till innehållet
Bluffvarning Falska sms

Varning för flera typer av inkassobluffar

Många läsare vill varna för sms-bluffar som ser ut att komma från ett inkassoföretag.

Publicerad

Exempel på sms som läsare mottagit.

Vi har tidigare varnat för både bluffsamtal och bluff-sms som ser ut att komma från inkassobolag. Sms:en finns i flera varianter och flera av Råd & Röns läsare vill varna för dem. Ibland har meddelandena ett bolagsnamn som avsändare och ibland bara ordet inkasso.

Branschföreningen Svensk Inkasso har gått ut med en egen varning där företagsnamnen Alektum Group, Gothia Inkasso, Intrum, Sergel, Svea Inkasso och Visma har förekommit i olika varianter av bluffen.

Gemensamt är att bluffarna vill få dig att tro att du har ett eller flera inkassokrav riktat mot dig för att locka dig att ta kontakt med bedragaren. Branschföreningen varnar för att bedragaren kan få dig att vilja swisha pengar för att reglera stölden. Tidigare har vi rapporterat om försök att få mottagaren att använda sitt Bank-id och försök att få mottagaren att installera spionprogram i mobiltelefonen.

Råd & Röns bluffvarningar

Det här ett bedrägeri som vi på Råd & Rön har publicerat på vår lista över bluffvarningar. Där sammanställer vi aktuella bedrägeriförsök som du kan råka ut för. Bedrägeriförsöken sker ofta via e-post, telefon eller sms men kan också ske på andra sätt.

Vill du varna för ett bedrägeri som du utsatts för? Mejla oss på radron@radron.se. Bifoga gärna en skärmdump på bedrägeriet från din mobil eller dator.