Hoppa till innehållet
Bluffvarning Falska sms

Varning för rekryteringsbluff

Erbjudande om jobb via chattappar som Whatsapp och Telegram är försök till phishing.

Publicerad

Ett exempel på hur bluffmeddelandet om rekrytering kan se ut.

Det kan låta smickrande med erbjudande om ett nytt jobb från en rekryterare. Men kommer erbjudandet via chattappar som Whatsapp eller Telegram handlar det med största sannolikhet om en bluff.

Meddelandena kan ha lite olika innehåll och se ut att komma från en etablerad rekryteringsfirma eller från en mer anonym avsändare. Innehållet är ofta i stilen:

”Hej, jag heter Sara. Vi har nyligen startat ett nytt projekt där vi söker deltids- och heltidsanställda samt frilansare. Får jag dela detaljerna med dig? ”

Liknande meddelanden förekommer även på engelska. En av firmorna som gått ut och varnat för att deras namn används i bluffar är Head Agent. Företaget skriver på sin webbsida:  

"Head Agent använder telefonsamtal, sms, email eller LinkedIn som kontaktvägar. Skulle ni få kontakt via WhatsApp från någon som utger sig vara rekryterare från Head Agent så kan ni vara säkra på att det är phishing."

 

Råd & Röns bluffvarningar

Det här ett bedrägeri som vi på Råd & Rön har publicerat på vår lista över bluffvarningar. Där sammanställer vi aktuella bedrägeriförsök som du kan råka ut för. Bedrägeriförsöken sker ofta via e-post, telefon eller sms men kan också ske på andra sätt.

Vill du varna för ett bedrägeri som du utsatts för? Mejla oss på radron@radron.se. Bifoga gärna en skärmdump på bedrägeriet från din mobil eller dator.