Hoppa till innehållet
Bluffvarning Telefonbedrägeri

Varning för falskt samtal från inkassobolag

Uppringaren säger att han eller hon ringer från inkassobolag och att du blivit utsatt för en id-kapning.

Publicerad

Samtalet kom från ett svenskt mobilnummer.

En Råd & Rön-läsare varnar för samtal från Svea inkasso som är ett bedrägeri. Läsaren blev uppringd av en man med förtroendeingivande röst som sa att han var från Svea inkasso och att de stoppat en betalning för en Iphone som hämtats ut men inte betalats. Mannen läste upp läsarens personnummer och sa att hen troligtvis blivit id-kapad.

Samtalet kopplades sedan vidare till ”säkerhetsavdelningen” på mottagarens bank. Hos ”banken” blev läsaren uppmanad att legitimera sig med Bank-id. När läsaren säger att hen vill ringa upp själv för att vara säker på att det verkligen är banken hen pratar med slänger bedragaren på luren.

Bedrägerier där man blir kontaktad av inkassobolag är vanliga just nu och förekommer i flera olika varianter med olika inkassobolag som avsändare.

Råd & Röns bluffvarningar

Det här ett bedrägeri som vi på Råd & Rön har publicerat på vår lista över bluffvarningar. Där sammanställer vi aktuella bedrägeriförsök som du kan råka ut för. Bedrägeriförsöken sker ofta via e-post, telefon eller sms men kan också ske på andra sätt.

Vill du varna för ett bedrägeri som du utsatts för? Mejla oss på radron@radron.se. Bifoga gärna en skärmdump på bedrägeriet från din mobil eller dator.