Hoppa till innehållet
Fråga oss Livsmedel och produkter

Är oljan för skärbrädan farlig?

Publicerad

Jag har läst att mineralolja uppmätts i livsmedel. Kan ni klargöra vad det är som gör att den mineraloljan är miljö- och hälsofarlig medan vit mineralolja/paraffinolja, som bland annat ingår i Ikeas olja för att smörja skärbrädor med, inte skulle vara det.

Svar: Det finns flera grupper av mineraloljor som är olika farliga och kan vara skadliga på olika sätt. När vi testade vegetarisk korv tittade vi till exempel efter mättade oljor (MOSH) och aromatiska oljor (MOAH). De mättade oljorna kan tas upp i kroppen och ansamlas i främst lever och lymfkörtlar, vilket kan orsaka kroniska inflammationer. De aromatiska oljorna är misstänkt cancerframkallande. Ikeas olja är säkert inte nyttig att få i sig (det står på förpackningen att den inte ska förtäras). Om den är hälso­farlig på skärbrädan beror på mängden olja, och även vilka oljor livsmedlen som du tillreder på skärbrädan tar upp. Ikea som leverantör har genom att märka oljan med symbolen ”glas och gaffel” gått i god för att den kan användas i kontakt med livsmedel, det vill säga att inte så mycket av oljan förs över från skärbrädan till maten att det skulle vara farligt.

Det här är Råd & Röns frågespalt

Du hittar svaren på 100-tals andra konsumentfrågor här i Råd & Röns frågespalt. 
Svaren görs av tidningens redaktion och professionella konsumentvägledare på Råd & Röns dotterbolag.
Har du en konsumentfråga? Skriv till oss på radron@radron.se. Redaktionen ­förbehåller sig rätten att korta och redigera insända texter. Av resursskäl kan tyvärr inte alla insända frågor besvaras.