Hoppa till innehållet
Fråga oss Bilar och fordon

Få fel åtgärdade

Publicerad

Fråga: Jag köpte en begagnad bil hos en bilförsäljare för tre månader sen. Jag har nu märkt att kopplingen inte fungerar som den ska. Enligt säljarens varudeklaration skulle den vara utan anmärkning.  Hela kopplingspaketet behöver bytas ut. Garantin har gått ut. Har jag rätt att få det gjort utan kostnad?

Svar: Ja, om det här felet fanns vid köpet och säljaren inte kan bevisa att han inte skulle vara ansvarig för felet t.ex. på grund av att det är normalt slitage med hänsyn till bilens skick, pris, ålder och körsträcka vid köpet.  Om felet visar sig inom sex månader eller under garantitiden så förutsätter man att felet fanns vid leveransen.

Säljaren ansvarar då för felet om denne inte kan visa att köparen orsakat felet eller att felet är sådant att det inte kan ha funnits vid leveransen. I tre år är säljaren ansvarig för så kallade ursprungliga fel men efter sex månader är det du som köpare som måste bevisa att felet är ursprungligt om säljaren är av en annan uppfattning.

Det här är Råd & Röns frågespalt

Du hittar svaren på 100-tals andra konsumentfrågor här i Råd & Röns frågespalt. 
Svaren görs av tidningens redaktion och professionella konsumentvägledare på Råd & Röns dotterbolag.
Har du en konsumentfråga? Skriv till oss på radron@radron.se. Redaktionen ­förbehåller sig rätten att korta och redigera insända texter. Av resursskäl kan tyvärr inte alla insända frågor besvaras.