Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Fakturerad utan vetskap?

Fråga: När jag lämnade in min motorcykel på reparation sa mekanikern vad de nya delarna skulle kosta och jag skickade över pengar. Efter att jobbet var klart frågade jag via sms om jag skulle betala för arbetet. Han sa ja. Nu har det snart gått två månader utan faktura. Kan han ha fakturerat mig utan att jag vet? Och kan detta hamna hos inkasso?
Sanna

Svar: Att ett företag dröjer med fakturering är tyvärr inte ovanligt. Preskriptionstiden för konsument­fordringar är tre år, så får du en faktura inom tre år måste du betala. Har det gått mer än tre år kan du meddela att fordran är preskriberad. Har ni kommit överens om att du ska betala efter att du har fått faktura kan du inte få ett inkassokrav förrän det är befogat, alltså att du inte har betalat ursprungsfakturan i tid. Kontakta företaget igen om du misstänker att fakturan har kommit på avvägar. Om du vet vad du ska betala och till vilket konto kan du betala in beloppet oavsett om du har fått någon faktura eller ej.

Det här är Råd & Röns frågespalt

Svaren på frågorna i Råd & Röns frågespalt görs av tidningens redaktion och professionella konsumentvägledare på Råd & Röns dotterbolag.
Har du en konsumentfråga? Skriv till oss på radron@radron.se. Redaktionen ­förbehåller sig rätten att korta och redigera insända texter. Av resursskäl kan tyvärr inte alla insända frågor besvaras.

eller:

Beställ nu och få direkt tillgång till hela vår webbplats med:

 Oberoende tester – vi säger ifrån när saker inte håller måttet
 Tydliga guider – hjälper dig göra smarta och hållbara val
 Vår unika samling med svar på hundratals konsumentfrågor
 Vassa artiklar och varningslistor – alltid utan reklam 

Prenumerationen kostar 55 kr/mån och du kan avsluta den när som helst.