Hoppa till innehållet
Fråga oss Livsmedel och produkter

Får godiset säljas på detta sätt?

Publicerad

Som julklapp fick vi godis tillverkat av Vidal Golosinas i Spanien. Jag vet inte i var det är inhandlat, men förutsätter att det är en affär i Sverige. På förpackningens botten finns en varningstext på flera språk samt på svenska: "E129 Kan ha negativ effekt på barns beteende och koncentration". Tyvärr är denna julklapp inget vi vill smaka på. Får godis som uppenbarligen vänder sig till barn säljas på detta sätt, då producenten samtidigt varnar om dessa allvarliga risker?
/Gull-Britt

Svar: Ja, E129 betyder att godiset innehåller allurarött som är ett azofärgäme. Azofärgämnena är syntetiskt framställda och har varit mycket omdebatterade men flera av dem är godkända för användning som färg i livsmedel. En brittisk studie pekar på att allurarött, och vissa andra azofärgämnen, kan ge barn koncentrationssvårigheter. Men den europeiska livssäkerhetsmyndigheten, EFSA, menar att det inte är bevisat att ämnena är skadliga. Som en kompromiss har EU beslutat att livsmedel med allurarött ska märkas med information om att ämnet kan ge barn koncentrationssvårigheter.

Det här är Råd & Röns frågespalt

Du hittar svaren på 100-tals andra konsumentfrågor här i Råd & Röns frågespalt. 
Svaren görs av tidningens redaktion och professionella konsumentvägledare på Råd & Röns dotterbolag.
Har du en konsumentfråga? Skriv till oss på radron@radron.se. Redaktionen ­förbehåller sig rätten att korta och redigera insända texter. Av resursskäl kan tyvärr inte alla insända frågor besvaras.