Hoppa till innehållet

Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Fråga oss Bedrägeri

Prissättning vid rea

Fråga: Tidigt i höstas såg jag en kappa i en klädaffär som jag funderade på att köpa men tvekade eftersom jag tyckte den var lite väl dyr. Rätt snart annonserade affären att de hade rea på sina kappor. Till min stora förvåning upptäckte jag att det pris som jag hade sett nu angavs som reapris och ordinarie pris angavs till en betydligt högre summa. Nu flera månader senare har affären fortfarande rea på sina kappor. Är inte det att lura konsumenterna? Får man verkligen göra så här?  

Svar: Nej, så här får man absolut inte göra, det är att lura konsumenterna. För att en affär ska få använda sig av ordet rea eller något annat uttryck med motsvarande innebörd ska priserna vara väsentligen lägre än affärens normala priser och försäljningen ska ske under en begränsad tid. Konsumentverket har tillsyn över att affärer inte bryter mot det här. Du kan anmäla det här till dem. Läs mer på https://www.konsumentverket.se/aktuella-konsumentproblem/anmal-till-konsumentverket/ .

Det här är Råd & Röns frågespalt

Du hittar svaren på 100-tals andra konsumentfrågor här i Råd & Röns frågespalt. 
Svaren görs av tidningens redaktion och professionella konsumentvägledare på Råd & Röns dotterbolag.
Har du en konsumentfråga? Skriv till oss på radron@radron.se. Redaktionen ­förbehåller sig rätten att korta och redigera insända texter. Av resursskäl kan tyvärr inte alla insända frågor besvaras.