Hoppa till innehållet

Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Fråga oss Fel på vara eller tjänst

Ska inte stövlar hålla längre?

Publicerad

Fråga: När sonens stövlar fick stora sprickor efter knappt fyra månader gick jag tillbaka till skoaffären med dem. Damen i affären hävdade att de hade spruckit på grund av slitage. Enligt henne behöver man köpa nya gummistövlar två–tre gånger om året eftersom barnskor sällan håller mer än ett par månader. Hur länge ska man kunna räkna med att ett par skor håller om man använder dem dagligen?

Ylva

Svar: Man har alltid tre års reklamationsrätt gällande ursprungliga fel på de varor man köper. Om ett fel visar sig inom sex månader är det butiken som ska bevisa att det är konsumenten som har orsakat det. Efter sex månader ligger bevisbördan på konsumenten.

Att ett par gummistövlar vid normal användning inte håller i mer än ett par månader kan nog räknas som något man normalt inte förväntar sig och kan därför betraktas som ett ursprungligt fel. Du kan kräva av butiken att de ersätter dig för stövlarna, antingen genom att du får pengarna tillbaka eller ett par nya stövlar.

Det här är Råd & Röns frågespalt

Du hittar svaren på 100-tals andra konsumentfrågor här i Råd & Röns frågespalt. 
Svaren görs av tidningens redaktion och professionella konsumentvägledare på Råd & Röns dotterbolag.
Har du en konsumentfråga? Skriv till oss på radron@radron.se. Redaktionen ­förbehåller sig rätten att korta och redigera insända texter. Av resursskäl kan tyvärr inte alla insända frågor besvaras.