Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Varför kommer osten i dyr kupa?

Fråga: I min Hemköpbutik har jag tills för några månader sedan kunnat köpa Allerums Herrgårdsost lagrad i tolv månader inpackad i mjukplast. Då har den kostat ungefär 130 kronor per kilo. Men nu finns den bara i en fånig ostkupeliknande förpackning och priset har plötsligt rakat upp till cirka 145 kronor per kilo. Samma typ av ost kan jag fortfarande köpa i mjukplastförpackning på Ica för cirka 125 kronor per kilo. Varför ska jag betala 10–15 kronor för en förpackning?
Lars

Svar: Skånemejerier, som till­verkar Allerums Herrgårdsost, hälsar att de har valt kupan eftersom den fungerar både som emballage och serveringsfat till dess att osten tagit slut och att man därför inte behöver använda extra plastpåsar för att lagra osten i kylen. Företaget hänvisar också till undersökningar som visar att hårdplast sorteras som plast i större utsträckning än mjukplast, som ofta hamnar i brännbart avfall. Enligt Skånemejerier innehåller den mjukplastförpackning som finns kvar i sortimentet mer ost och har därför ett lägre kilopris.

Det här är Råd & Röns frågespalt

Svaren på frågorna i Råd & Röns frågespalt görs av tidningens redaktion och professionella konsumentvägledare på Råd & Röns dotterbolag.
Har du en konsumentfråga? Skriv till oss på radron@radron.se. Redaktionen ­förbehåller sig rätten att korta och redigera insända texter. Av resursskäl kan tyvärr inte alla insända frågor besvaras.