Hoppa till innehållet

Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Fråga oss Livsmedel och produkter

Varför så låga betyg för sköljning?

Publicerad

Fråga: Parametern sköljning ert test av tvättmaskiner har ju en skala 0 till 9, men ingen maskin fick mer än 5 i betyg. Vad innebär det i praktiken när det gäller de kläder som tas ur maskinen? Är de med betyg 4–5 impregnerade med tvättmedel? Hur fria från tvättmedel är de med betyg 4–5 jämfört med min gamla Cylinda från 1998?

Göran

Svar: Råd & Röns testchef Ronny Karlsson svarar att tvättmaskinstillverkarna i dag försöker spara vatten, vilket generellt sett ger en dålig sköljning. Vad det innebär för din tvätt beror mycket på vilka tvättmedel du använder och hur mycket du doserar. När det gäller betygsskalan finns det ett tydligt symbolvärde att inte ge nior, då man lätt kan förledas att tro att sköljningen är bra på dessa maskiner. En gammal tvättmaskin använder mycket mer vatten och el, och ofta har den färre sköljomgångar beroende på vilka program som används. Kanske blir tvätten bättre sköljd, men det är inget som vi har jämfört.

Det här är Råd & Röns frågespalt

Du hittar svaren på 100-tals andra konsumentfrågor här i Råd & Röns frågespalt. 
Svaren görs av tidningens redaktion och professionella konsumentvägledare på Råd & Röns dotterbolag.
Har du en konsumentfråga? Skriv till oss på radron@radron.se. Redaktionen ­förbehåller sig rätten att korta och redigera insända texter. Av resursskäl kan tyvärr inte alla insända frågor besvaras.