Hoppa till innehållet
Granskning Snacks & godis

Löss och lack i ditt plockgodis

Lagom till påsk har Råd & Rön gått igenom innehålls­förteckningen på 298 godissorter. Här är de 20 vanligaste tillsatserna.

Publicerad

Plockgodis är populärt i påskäggen.

Så har vi gjort

Vi har letat EU-godkända tillsatser i innehålls­förteckningarna på 298 vanliga plockgodissorter. Ibland anges namnet och ibland E-numret. I listan kan du läsa om de vanligaste tillsatserna. Procenten anger i hur stor andel av plock­godiset det finns.

E100 Kurkumin 17 %

Utvinns ur roten till växten Curcuma longa. I mald form kallas den gurkmeja. Får användas som ­färgämne i en lång rad livsmedel.

Finns i bland annat: Bomb hallon-blåbär, Filidutter, Gott & Blandat Original, Polly Zoo, Skittles, Stora Peps, Sura Patroner, Sura skumsvampar.

E120 Karmin 32 %

Ett rött färgämne som framställs från kochenillsköldlushonor som torkats. Lössen odlas på kaktusar och färgen får användas i många livsmedel.
Finns i bland annat: Ahlgrens Bilar, Cola Ferrari sur, Geléhallon, Hallonbåtar, Juleskum, Rabarberbitar Xl, Watermelon Rocketz.

E133 Briljantblått FCF 5 %

Syntetiskt framställt blått färgämne. Kan ge allergiska reaktioner och var tidigare förbjudet i Sverige.
Finns i bland annat: Blåbärskulor, Bubblizz, Icemintfilurer, Pit Stop Fizzy, Skittles, Soda Pops, Vinnarskalle

E141 Klorofyll­koppar­komplex 10 %

Blågrönt till blåsvart färgämne som framställs av klorofyll. För att göra färgämnet mer stabilt har en del av magnesiumet som förekommer naturligt i klorofyll ersatts av koppar.
Finns i bland annat: Ahlgrens Bilar, Brio Frukt, Fruxo, Gott & Blandat Original, Polly, Bilar, Påskeskum, Refreshers minimix

E153 Vegetabiliskt kol 18 %

Kol som utvunnits ur olika växter genom att de ­förkolnats. Används som svart färgämne i en lång rad matvaror.
Finns i bland annat: Bassetts Wine Gums, Djungelvrål, Engelsk konfekt, Hallonlakritsskallar, Lakritsbåtar, Rollo Lakrits, Salta Patroner.

E160a Karotener 10 %

Gulorange färgämne som finns naturligt i bland annat morötter. Det kan också fås ur Dunaliella salina-alger och genom svampen Blakeslea trispora. Ofta framställs det dock syntetiskt. I kroppen kan karoten omvandlas till A-vitamin.
Finns i bland annat: Engelsk konfekt, Fruxo, Halloweenskalle, Polly Zoo, Skittles, Skumbanan, Zoo, Påskeskum.

E163 Antocyaner 4 %

Rödblått färgämne som naturligt finns i bland annat svarta vinbär och körsbär.
Finns i bland annat: Bassetts Wine Gums, Bubblizz chewie, Chokladlinser, Love hearts, Refreshers minimix, Skittles, Sura fruktnappar.

E171 Titandioxid 7 %

Vitt färgämne som utvinns ur titanhaltiga mineraler. Får användas i en lång rad matvaror men misstankar om att ämnet kan orsaka cancer har satt det under lupp i en rad länder. Förbjudet i Frankrike sedan årsskiftet. 
Finns i bland annat: Brains, Chokladlinser, Pit Stop Fizzy, Rainbow sticks, Skittles, Stora Peps, Watermelon Rocketz.

Läs mer: Därför vill Sveriges konsumenter stoppa E171

 

E270 Mjölksyra 10 %

Mjölksyra har en konserverande effekt, men kan också användas för att påverka smak. Den kan framställas med hjälp av mjölksyrabakterier eller på syntetisk väg.
Finns i bland annat: Ahlgrens Bilar, Crazy Face Sour, Persikoringar, Polly Zoo, Stor geleråtta, Tutti Frutti natural, Zoo.

E296 ­Äppelsyra 25 %

Kan tillsättas som ett konserveringsmedel i godiset men påverkar också smak. Förekommer naturligt i till exempel äpplen, men också i andra frukter och bär. Den kan även framställas på industriell väg.
Finns i bland annat: Bassetts Sour Wine Gums, Cola Ferrari sur, Filidutter, Hallonlakritsskallar skum, Persikoringar, Sura Patroner, Vattenmelonskivor, Regnbågsmeter.

E322 Lecitin 24 %

Används som antioxidationsmedel eller emulgeringsmedel i godis. Lecitin finns i alla celler men utvinns främst ur sojabönor, rapsfrön och solrosfrön.
Finns i bland annat: Bounty Minis, Center Original, Dumle, Kexchoklad Mini, Polly, Rollo, Stora Peps.

E330 ­Citronsyra 46 %

Citronsyra är den vanligaste tillsatsen i plockgodis och finns i nästan hälften av alla sorter vi har granskat. Syran fungerar som ett antioxidationsmedel i mat och används bland annat för att hindra att fett härsknar. Syran finns naturligt i bär och frukter och tillverkas även i kroppen. Industriellt kan den utvinnas ur frukt eller tas fram med hjälp av mögelsvampen Aspergillus niger.
Finns i bland annat: Banana Skids Mini, Blåbärskulor, Cola Ferrari  sur, Geléhallon, Jordgubbskablar, Juleskum, Polly, Sockrade hjärtan.

E331 Natriumcitrater 7 %

En rad salter av natrium och citronsyra. Används som antioxidationsmedel för att skydda mot härskning
och missfärgning.
Finns bland annat i: Bomb hallon-blåbär, Hallonlakritsskallar skum, Jordgubbsmatta, Marianne Toffee, Pez, Skittles, Sura skumsvampar.

E414 Gummi arabicum (Akaciagummi) 8 %

Den torkade mjölksaften från trädet Acacia senegal. Används som förtjocknings- och ­stabiliseringsmedel.
Finns bland annat i: Chokladhallonbåt, Färgade linser, Gräddkola, Polly, Stora chocofanter, Stora Häxvrål, Tivoli.

E420 Sorbitol 9 %

I naturen finns sorbitol bland annat i frukt och bär, men ämnet kan också framställas på syntetisk väg ur stärkelse. Används både för att söta och för att ge en viss konsistens. I stora mängder är det laxerande.
Finns i bland annat: Brio Frukt, Fox, Gott & Blandat Original, Kolakastanjer, Skumbananer, Söt och saltlakritsmix, Tuggummikulor, Bubblizz air.

E422 Glycerol 9 %

En alkohol som framställs ur fett och kan komma både från djur och växter. Kan också framställas syntetiskt. Är trögflytande och används förutom i godis även i handkrämer och för vård av gummiprodukter.
Finns i bland annat: Bounty Minis, Cola Rocketz, Jordgubbskablar, Rainbow sticks, Stora Häxvrål, Sura Jordgubbskablar,

Vattenmelonskivor

E471 Mono- och diglycerider av fettsyror 8 %

Ett emulgeringsmedel som utvinns ur fetter eller oljor. Kan komma från både djur och växter och får an­vändas i de flesta läkemedel.
Finns i bland annat: Bubblizz chewie, Engelsk konfekt, Ferraristång, Gott & Blandat Original, Gräddkola, Marianne Toffee, Salt sill, Mörkt chokladhjärta mint.

E901 Bivax 22 %

Utvinns ur bivaxkakor och används som ­ytbehandlingsmedel i godis.
Finns i bland annat: Brains, Colanappar, Gott & Blandat Original, Lakritsbåtar, Punschpraliner, Stora Hjärtan, Tuggummikulor.

E903 Karnaubavax 28 %

Vaxet utvinns från bladen på karnaubapalmen och används till allt från bilvax till ytbehandling på godis och äpplen för att de ska bli glansiga och hålla längre. Karnaubavaxet är omstritt på grund av arbets­förhållandena, som beskrivs som ­slavlika, på plantagerna i Brasilien.
Finns i bland annat: Ahlgrens Bilar, Bassetts Wine Gums, Brains, Colanappar, Hallon-lakritsskallar skum, Persikoringar, Sura Nappar.

E904 Shellack 4 %

Ett harts som bildas av lacksköldlusen när den suger sav från vissa träd. Används som ytbehandlings­medel.
Finns i bland annat: Chokladlinser, Gräddkola, Jelly Bean Gourmetmix, Polly, Stora Chokolinser, Stora Peps, Tuggummikulor,

Det gäller för E-nummer

Bara tillsatser godkända av EU får användas i livsmedel. De får ett nummer efter hur de används, till exempel börjar färgämnen på 1 och konserveringsmedel på 2.
Som tillsats räknas ämnen som normalt inte äts som ett livsmedel men används för att ge produkten en särskild egenskap, som en färg. Om du till exempel använder gurkmeja för att färga en produkt är det inte en tillsats eftersom den också används som ett livsmedel, men om du ut­vinner färgämnet kurkumin och använder det är det en tillsats. Men det är inte glasklart vad som är en tillsats. Till exempel gelatin, som ingår i drygt 40 procent av lösgodiset, räknas inte som en tillsats och det gör inte heller palmolja, som finns i nästan 30 procent av godiset.