Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Robotgräsklippare – bäst i test

 

Råd & Rön har testat 13 robotgräsklippare avsedda för vanliga villatomter. Den bästa robotgräsklipparen klipper riktigt snyggt och snabbt. Vi varnar dock för tre robotklippare som inte stannar när de stöter mot dina ben, de sätter kniven i fötterna.

I vårt test har vi bland mycket annat:

 • Bedömt gräsmattans utseende och jämnhet.
 • Mätt ljudnivån.
 • Mätt tidsåtgången.
 • Bedömt hur bra robotgräsklipparen klarar hinder som träd och rabatter.
 • Mätt batteriets laddtid.

När du köper det här testet får du även tillgång till vårt test av 30 robotgräsklippare från förra året. De allra flesta robotarna i det testet säljs fortfarande.

Köp testet för 65 kr

Starta köp
 • När din betalning är registrerad - efter någon minut - har du blivit inloggad och det fullständiga testet visas på skärmen.
 • Du får tillgång till testet i 30 dagar.
 • För att du ska kunna logga in fler gånger under de 30 dagarna skickar vi en länk till testet till din e-postadress. 
 • Tips: titta i din spam-korg om du mot förmodan inte hittar mejlet som vi skickat. Här kan du läsa vår personuppgiftspolicy.
 • När köpet genomförts skickas ett mejl till dig, inom några minuter, med en länk till det upplåsta testet.
 • Kontrollera att du skrivit rätt e-postadress. Skriver du in fel e-post har du bara tillgång till testet så länge din webbläsare är öppen.
 • Fyll i ditt mobilnummer och starta Swish-appen i din mobiltelefon.
 • Testet är tillgängligt i 30 dagar efter köpet. Du kan även spara testresultaten som en PDF-fil på din egen dator.

 

Starta köp
 • När din betalning är registrerad - efter någon minut - har du blivit inloggad och det fullständiga testet visas på skärmen.
 • Du får tillgång till testet i 30 dagar.
 • För att du ska kunna logga in fler gånger under de 30 dagarna skickar vi en länk till testet till din e-postadress.
 • Tips: titta i din spam-korg om du mot förmodan inte hittar mejlet som vi skickat. Här kan du läsa vår personuppgiftspolicy.
 • När köpet genomförts skickas ett mejl till dig, inom några minuter, med en länk till det upplåsta testet.
 • Kontrollera att du skrivit rätt e-postadress. Skriver du in fel e-post har du bara tillgång till testet så länge din webbläsare är öppen.

 

 • Fyll i de efterfrågade uppgifterna om kortet och gå vidare, godkänn uppgifter och slutför betalning.
 • Testet är tillgängligt i 30 dagar efter köpet. Du kan även spara testresultaten som en PDF-fil på din egen dator.

Allt detta ingår

Dessa robotgräsklippare ingår i testet

Tillverkare Modell Pris
Alko Robolinho 500 E 6795 - 8526 kr
Alko Robolinho 500 I 8995 - 9744 kr
Ambrogio Next 4.0 basic 19000 kr
Cub Cadet XR2 1000 12495 - 12600 kr
Gardena Sileno City 250 6879 - 12999 kr
Gardena Sileno City 500 9995 - 12190 kr
Gardena Sileno Life 1000 10192 - 17499 kr
McCulloch ROB S600 7495 - 10899 kr
Robomow RX50U 6999 - 9990 kr
Stiga M3 7194 - 8989 kr
Stiga M5 9799 - 10026 kr
Wolfgarten Loopo M1000 8888 - 12490 kr
Worx M700 7539 - 11399 kr

Utdrag ur testet av robotgräsklippare

Intresset för robotgräsklippare fortsätter att växa, inte minst i Sverige. Roboten ger dig en tät, fin gräsmatta, eftersom den klipper ofta och gräsklippet ligger kvar som gröngödsling på gräsmattan.

Vi har testat robotar för hemmaträdgården och i år, 2019, med ett nytt, tuffare testprogram. Robotarna är avsedda för ytor på mellan 250 och 1200 kvadratmeter. Två robotar från samma tillverkare toppar tabellen, båda med 79 i samlat betyg. 

Nytt för årets test var att vi lät våra labbexperter bedöma rimligheten i tillverkarens uppgift om hur stor yta klipparen klarar. Det finns ingen standard över hur dessa rekommenderade och maximala ytor räknas fram, utan det står varje tillverkare fritt att höfta fram en siffra. Tillverkarens uppgift kan därför ofta bara infrias om din trädgård är slät och hinderfri, och framför allt om du är beredd att låta roboten klippa många timmar varje dag.

En tillverkare uppger till exempel att deras robot klarar att klippa en trädgård som är 1000 kvadratmeter stor. Vilken den också gör enligt vår bedömning, men för att klara det behöver den klippa 16 timmar varje dag. Och det kanske inte känns så kul att nästan alltid höra robotens tuggande i trädgården och behöva ha koll på barn och husdjur. Tumregeln är att ju mer komplex din trädgård är, desto mindre yta klarar en robotklippare att hålla efter. Komplexiteten kan till exempel bestå av höjdskillnader, många träd och rabatter och flera trånga passager och biytor.

Svårt att hitta sidoytan

Robotarna klarar att klippa de flesta typer av gräs riktigt bra, några har dock problem med långt gräs och att klippa på ojämn gräsmatta. Vi har i år delat in testytan i ”trädgårdar” på 200 kvadratmeter, där en mindre sidoyta är avskild genom en gång.

”Helt oacceptabelt”

Det är skillnad på hur bra robotarna fungerar när den möter olika typer av hinder. När det handlar om säkerheten varnar vi efter den senaste testomgången för tre robotklippare.

Ingen av de tre modellerna stannar när vi ställer en träfot med en sko på framför dem. I stället fortsätter de att klättra upp på skon och klippa. Det gav dem sämsta betyg för mekanisk säkerhet och drog ner totalbetyget rejält.

– Alla gräsklippare är naturligtvis potentiellt farliga. De har vassa knivar, och man ska vara försiktig när man hanterar dem. Men att robotar inte stoppar när de kör på en fot är naturligtvis helt oacceptabelt, säger Råd & Röns testchef Ronny Karlsson.

Långt gräs svårt

Vi låter våra testrobotar klippa på var sin gräsyta i fyra veckor. Att klippa på en slät, jämn, gräsmatta är inga problem för robotarna. Men alla trädgårdar är inte jämna som ett dansgolv. Vi testar därför också bland annat hur robotarna klarar att klippa i sluttningar. Tillverkarna anger olika maximala lutningsvinklar, robotarna klarar mellan 25 och 45 procents lutning. Här var robotgräsklipparna från två tillverkare klart sämre än de övriga. Att leta sig in i sidoytan var inte heller helt lätt för alla robotarna. Flera av robotgräsklipparna har också svårt att svänga i riktigt högt gräs.

En timmas laddtid

Laddtiden ligger runt en timme för klipparna, liksom klipptiden, innan de måste in till basstationen igen. Just vid basstationen kan det uppstå ett visst slitage på gräsmattan, eftersom roboten kör in och backar ut på samma ställe. Det finns dock modeller, bland annat Al-ko:s, som löser detta genom att roboten körs in i laddstationen, laddas från sidan, och därefter kör rakt fram, ut igen. Därmed minskas slitaget. Tänk bara på att placera stationen så att roboten kan köra rakt igenom.

Stor prisvariation

Priserna varierar stort mellan robotgräsklipparna. De minsta kan du få för 5000–6000 kronor. Testets största modell Ambrogio, som ännu inte har lanserats i svenska butiker, kostar cirka 2500 euro i utländska nätbutiker.

Till priserna kommer också oftast ett antal hundralappar för kabel och märlor för att fästa kabeln med. Du måste lägga ut kabeln runt hela den yta som ska klippas. Att köpa till ett installationspaket med till exempel 150 meter kabel och 200 märlor kostar runt 950 kronor. Kablar säljs i flera olika längder, och du kan köpa vilken du vill, de passar till alla typer av klippare. Tycker du det är krångligt att lägga ut kabeln hjälper de flesta butiker till med detta, men en sådan tjänst kan kosta cirka 3 000 kronor. 

Enkel installation

Robotarna har utvecklats mycket de senaste åren, och är nu lätta att installera och programmera. Manualerna som följer med är i dag bra, alla modeller har fått toppbetyg för dem. Allt fler robotar har i dag också tillhörande appar, som gör att du kan övervaka klippningen också från din mobil.

Så testar vi robotgräsklippare

Robotgräsklipparna har 2019 testats enligt ett nytt, tuffare testprogram. Innan testet startar bedöms klipparnas kvalitet, storlek, säkerhet samt manual. En bedömning görs också av hur lätta de är att installera och programmera samt hur mycket de bullrar.


Varje robot har körts i fyra veckor på en separat 200 kvadratmeters gräsyta. Ytan är indelad i en huvudyta och en mindre sidoyta, som skiljs åt av en gång. Första veckan var gräset 50 mm långt, sedan minskades klipphöjden ner till 20 mm. Klippningen har kontrollerats varje dag. Kabeln har lagts ut så att roboten ska kunna leta sig in också i sidoytan och klippa där.


Vi har också utfört tester på olika typer av gräs. Det har fått växa sig långt, ojämnt och varit blött. Dessutom har klipparna testats på särskilda sluttande gräsmattor. Robotarnas laddtid och klipptid mäts också, samt hur lätta de är att rengöra. Våra experter betygsätter klippningen samt skriver särskilda kommentarer om varje robot.

På testgräsmattorna har olika hinder byggts upp. Där finns kraftiga pinnar som motsvarar träd, brädor som motsvarar en altan och ett staket samt en upphöjning som föreställer en blomrabatt. Vi har mätt hur väl robotarna klarar att klippa runt hindren eller vända när de kommer fram till dem. 


Vi har också utfört säkerhetstest, förutom testpanelens inledande kontroll av elsäkerheten. En träfot med en sko ställdes på gräsmattan framför roboten. Självklart ska roboten stanna när den möter ett sådant hinder. Men som vi ser i årets test är det inte alltid det händer. Bilden visar hur Stiga M5 inte stannar och vänder när den möter vår träfot.