Högtryckstvättar – bäst i test
Vi har testat 16 högtryckstvättar från alla prisklasser. De flesta modeller är bra på att göra rent men många brister i kvaliteten. Mer än varannan högtryckstvätt går sönder i vårt uthållighetstest.
Om testet

Vi har testat...
- Hur rent högtryckstvättarna gör.
- Hur mycket vatten som går åt.
- Hur mycket tvättarna väsnas.
- Hur länge högtryckstvättarna håller.
- ...och mycket mer!
Svar direkt
- Mer än varannan högtryckstvätt har usel livslängd
- …och mycket mer!
Publicerad
Högtryckstvättar som ingår i testet
Fler tester
Utdrag ur testet av högtryckstvättar
Att använda en högtryckstvätt känns ofta både tillfredställande och fascinerande. Hur en enkel liten vattenstråle liksom smälter bort åratal av ingrodd lort från såväl garageuppfarten som båtskrovet. Nästan alla de 16 högtryckstvättar vi har testat är bra eller mycket bra på att ta bort smuts, bara i botten blir det lite si och så med rengöringen. Vi har testat tvättarna med de två munstycken som i princip alltid följer med en högtryckstvätt – sprejmunstycket som ger en solfjäderformad stråle – och det roterande munstycket, som ger en koncentrerad stråle som roterar i cirklar. Den koncentrerade strålen ger en högre kraft än den solfjäderformade strålen. Det betyder att den kan få bort mer smuts, men samtidigt är risken större att underlaget skadas. Även med sprejmunstycket är kraften från vattnet stark så det gäller att tänka på vad du använder högtryckstvätten till. På ett mjukt underlag som trä finns risken att det går flisor, eller att materialet skadas när vatten tränger in.
I testet mätte vi hur snabbt och bra tvättarna gör rent en kvadratmeter med smutsiga plattor, både med ett sprejmunstycke och med ett roterande munstycke. För att mäta hur mycket skada högtryckstvätten gör på underlaget har vi testat att spruta bort färg som strukits jämnt på en frigolitskiva. Även det deltestet gjordes med båda munstyckena.
Det som dock verkligen skiljer agnarna från vetet är vårt deltest för livslängd. Vi lät högtryckstvättarna gå igenom ett långt hållbarhetstest med 300 cykler. I varje cykel ingick 30 minuters vattensprutande och tio minuters vila. Bara sex modeller klarade alla 300 cykler. Allra kortast livslängd hade högtryckstvätten vars pump började läcka efter bara 42 timmar. Det är ett rejält fiasko med tanke på att modellen är en av testets dyrare. Modellens tvättförmåga ligger visserligen i topp, men vad hjälper det om maskinen går sönder så snabbt. För att minimera risken för måndagsexemplar har vi testat två exemplar av varje modell. Livslängden var ungefär densamma för båda exemplaren av varje modell, vi presenterar den sämsta utkomsten för varje modell i tabellen. De vanligaste felen som uppstod var att kolborstarna slets ut, kullagren i motor eller pump gick sönder och att maskinen började läcka.
Testvinnaren hade däremot inga problem att klara livslängdstestet. Den får toppbetyg för sin tvättförmåga och det går dessutom snabbt. Prislappen är lägre än hos närmaste konkurrenterna vilket gör Bäst i test-utmärkelsen extra välförtjänt. Men vinnaren är även testets tyngsta högtryckstvätt, hela 19 kilo väger den. Hanterbarheten är överlag ungefär lika bra hos tvättarna trots att storlek och tyngd skiljer sig rejält åt. Betygen för ljud skiljer sig lite mer. Alla modeller låter högt, mellan 72 och 84 decibel, men det finns inga ljudmässiga bottennapp.
Alla tvättarna i testet har samma grundkonstruktion för att skapa högtryck. Konstruktionen bygger på tre cylindrar där vattnet successivt pressas till högre tryck genom en lutande skiva som snurrar och trycker kolvar upp och ner i cylindrarna. Vissa av tvättarna klarar att suga vatten från en tunna eller annan vattenkälla, men vi har testat alla anslutna till en trädgårdsslang.