Grästrimmer – bäst i test
Råd & Rön har testat 13 batteridrivna grästrimmers. Batteriernas kapacitet varierar mycket. Bara toppmodellerna är bra på att både klippa högt gräs och göra snygga kanter.
Om testet

Vi har testat...
- Hur bra det går att klippa gräskanter.
- Hur trimmern klarar högt gräs.
- Om den kan klippa mot staket och kanter.
- Batteriets klipptid.
- Batteriets laddningstid.
- Ljudet som trimmern avger.
- ...och mycket mer!
Publicerad
Testade grästrimrar
Utdrag ur testet av grästrimmers
Grästrimmers med batteri har blivit allt populärare. Och visst är det skönt att slippa dra runt på en sladd i trädgården och oroa sig för att den ska trassla in sig i något.
Råd & Rön har testat 13 rejäla trimmers med batteri. Flera av dem är effektiva och enkla att använda. Grästrimmern som är Bäst i test har genomgående höga betyg, den enda nackdelen är att det är lite knepigt att byta lina på den.
Vi testar grästrimmers på olika gräskanter, mot staket och murar samt i högt och kraftigt gräs. Vi provar också att köra dem vertikalt genom att vinkla klipphuvudet eller handtaget, så att du enkelt kan trimma en kant.
– Vissa är bra på finliret längs kanter och gånger, men inte alla. Testvinnaren fick dock bra betyg på alla typer av trimning, säger Råd & Röns testchef Ronny Karlsson.
En billigare modell i testet kostar 2 000 kronor, och var bra just på de lite trixiga partierna med vertikala kanter, längs staket, kraftig vegetation och högt gräs. Däremot var den inte så bra på att klippa horisontellt och längs gångar.
– Köp trimmer efter vilka behov du har. Har du till exempel en trädgård med gångar och staket, välj en trimmer som klarar de momenten bra, säger Ronny Karlsson.
Något att titta lite extra på om du har en stor trädgård, med många kanter att trimma, är batteriernas kapacitet. Den varierar rejält. Det gör även laddtiderna. Grästrimmern som hamnar i botten av tabellen, behöver hela 5 timmar för att batteriet ska bli fulladdat. Två kraftfulla trimmers laddar snabbt – på 32 respektive 30 minuter. Det skiljer också i hur lång tid du kan köra på en laddning. Även här fick jumbotrimmern dåligt resultat: 11 minuter och 30 sekunder, medan den bästa grästrimmern klarar dubbelt så lång tid: 22 minuter på en laddning.
Alla trimmers har linor utom en, som har plastknivar. Testresultaten visar att linorna är effektivare, men de är inte alltid lätta att byta. Flera grästrimmers fick dåligt betyg för detta. Vissa har automatisk frammatning, med andra måste du ”bumpa”, alltså trycka till, trimmern mot ett hårt underlag för att linan ska matas fram. Ha gärna en lina i reserv hemma, med rätt modellnummer. Det är förargligt om linan tar slut mitt i ett jobb. Linorna kostar cirka 50–100 kr styck och är lätta att få tag på i byggvaruhus eller på nätet.
Vikten och längden på grästrimmers varierar. Vissa har teleskopstång, så att du kan ändra skaftets längd. Det är bra om ni är flera personer av olika längd som ska köra trimmern. Alla trimmers utom de två med kortast skaft fick betygen 8 eller 9 för arbetsställning. Den lättaste trimmern väger 2,1 kilo och den tyngsta 4,7 kilo. Batteriet gör trimmern tyngre jämfört med en modell med sladd. En sele är bra att ha till de tyngsta, för att avlasta ryggen. Tänk också på att vissa grästrimmers vibrerar rätt rejält, det kommer att kännas i armarna.
...