Hoppa till innehållet

Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Babyvakter

En babyvakt kan vara praktisk som extra säkerhet när babyn sover i ett annat rum. Men den är inget att helt lita på och flera apparater är värdelösa, visar vårt test.

Varning för Topcoms babyvakt Babytalker 1020 och Ikeas Patrull. De har dålig täckning men framförallt varnar de inte när du kommer utanför det område där du kan höra i apparaten om barnet skriker. Ingen säkerhet alls med andra ord. Ikea har fått ta del av våra testresultat och nu bestämt sig för att dra tillbaka Patrull.

Neonate är en annan babyvakt som har ett fördröjt varningssystem och varnar bara varannan minut.

Kvaliteten på babyvakterna är annars väldigt skiftande. Philips Avent SCD505 är en riktigt bra babyvakt med bra täckning och bra varningssystem om kontakten med barnet bryts. Den är dessutom betydligt billigare än flera andra babyvakter med sämre testresultat.

Två enheter

Babyvakterna består av två enheter, sändare och mottagare. Du placerar sändaren inne hos barnet, mottagaren bär du med dig själv. I sändaren finns en mikrofon, det du hör är alltså inte någon anonym signal utan barnets skrik. Apparaterna brukar också ha en visuell signal, till exempel en blinkande lampa, som visar att något är på gång i barnkammaren.

Babyvakterna marknadsförs med att de har en täckning på ett visst antal meter. Men det är inget talande mått, det intressanta är om signalerna tar sig genom väggar i vanliga hus och lägenheter.

Vi har testat barnvakterna på två våningsplan med stål, trä och betong mellan. På nära håll, på samma våningsplan, har apparaterna bra täckning - alla utom Ikeas Patrull som inte ens funkar här.

Sämre täckning blir det genast om du går en trappa ner från barnets rum. Här ska mottagaren, föräldraenheten, varna med till exempel en ilsken signal när den kommit utanför sändarens, barnenhetens täckningsområde. Det gör också de flesta babyvakterna bra.

Sämre täckning med video

För den riktigt orolige föräldern finns babyvakter med video; du kan alltså hela tiden se babyn på bild i apparaten utanför den stängda barnkammardörren. Bilden är av skaplig kvalitet men så snart du tar dig en bit längre bort från barnets rum försvinner både bild och ljud. Babyvakterna med video har överlag sämre räckvidd än de med enbart ljud.

Withings Smart Boy monitor kopplar du till din dator och till din telefon. Här beror täckningen helt på vilka nätverk som mobilen och datorn har.

Ingen oro för strålning

Vi har också provat eventuell elektromagnetisk strålning från babyvakterna. Det är definitivt inget att vara orolig för. Värdena är långt under gränsvärdena, en bra bit under vad en vanlig mobiltelefon avger.

På Philips Avent SCD525, drar batteriet ström även när apparaten är avstängd, batteriet måste laddas oftare än på de andra apparaterna. Synd på en i övrigt bra babyvakt.

Babyvakterna med video drar ungefär dubbelt så mycket ström som de med enbart ljud.

Praktiskt på sommaren

Nu under sommaren vill många småbarnsföräldrar kunna vara ute på tomten samtidigt som babyn sover i ett rum inne i huset. En elektronisk babyvakt kan vara praktisk. Men kan man riktigt lita på den?

Birgitta Klang, barnsjuksköterska på Mama Mia BVC i Stockholm, får en hel del frågor från föräldrar om babyvakter. Och det är oroliga förstagångsföräldrar som frågar.

– Jag är inte odelat positiv till de här apparaterna. Risken är att man har en övertro på dem, att de alltid ska fungera, säger hon.

– Det är du själv som ska ha bra koll på ditt barn och det gäller särskilt de riktigt små. Låt barnet sova i barnvagnen i närheten om du är utomhus. Och är du på resa finns ju en risk för att barnet är extra oroligt. Då är det viktigt att ha barnet så nära sig att man själv hör om det skriker.

Birgitta Klang menar att babyvakterna passar bättre för de lite äldre barnen som närmar sig ett år. Då kan de vara praktiska som extra säkerhet förutsatt att man själv har testat att man kan sköta apparaten och att den fungerar.

App är dålig barnvakt

Vi har provat babyvakt i app till mobilen också, TappyTaps Baby Monitor & Alarm. Du lägger en telefon hos barnet och blir uppringd på din egen telefon när barnet skriker. Appen kostar bara 20 kronor och tur är väl det för barnet måste skrika i 66 decibel för att det ska fungera. Då hör du barnet garanterat även om du sitter på verandan utan telefon.

Text: Cristina Farm

Testansvarig: Erik Åhsgren

Slutsats

Råd & Rön har testat elektroniska babyvakter, ett flertal av dem som finns på marknaden.

Bästa babyvakten är Philips Avent SCD505 med bra täckning och bra varningssystem, betydligt billigare än andra babyvakter med sämre resultat.

Varning för Topcoms Babytalker 1020 och Ikeas Patrull. De varnar inte om signalen till barnet bryts.

Bäst babyvakt med video är Philips Avent SCD600. Men babyvakter med video har överlag inte samma räckvidd som de med bara ljud.