Test kattmat: Ett av tre kattfoder innehåller mögelgifter
Råd & Rön har testat om 18 torrfoder för vuxna katter innehåller mögelgifter. I ett av fodren hittade vi höga halter av fumonisiner och i ytterligare fem torrfoder hittade vi låga halter av olika mögelgifter.
Om testet

Vi har testat...
- Om kattfodren innehåller mögelgifterna ochratoxin A, zearalenon, fumonisiner, HT2 + T2 eller deoxynivalenol.
- ...och mycket mer!
Svar direkt
- Så vill katten äta
- …och mycket mer!
Publicerad
Testade torrfoder
Utdrag ur testet av kattmat
Höga halter av mögelgifter kan vara hormonstörande och cancerframkallande och är inget du vill ge till din katt. Vårt test avslöjar problematiska nivåer i ett torrfoder.
Dett finns över en miljon katter i Sverige och trots att alla katter behöver ungefär samma saker – protein, fett, kolhydrater, vitaminer och mineraler – finns det ett enormt utbud av kattmat på marknaden. Det finns mat för fin päls, för kräsna katter, för bra tänder och för hälsosamma njurar. Även variationen i pris är stor. Men att ett kattfoder är dyrt behöver inte betyda att det är bättre. Däremot innehåller många billiga foder mer spannmål, vilket ökar risken för att de innehåller mögelgifter.
För att undersöka hur stort problem det är med mögelgifter i kattmaten har vi testat 18 vanliga helfoder för vuxna katter. Vi har fokuserat på foder med en betydande del spannmål, där risken för problem med mögelgifter är störst. Mögelgifter bildas när grödor växer och lagras under bristfälliga förhållanden, till exempel om de torkas för långsamt.
Vi hittade mögelgifter i en tredjedel av de testade torrfodren. I ett av fodren hittade vi höga halter fumosiner, som misstänks vara cancerframkallande. Det finns inget specifikt gränsvärde för fumosiner i kattmat, men halten vi uppmätte är långt över genomsnittet när det gäller fumosiner i kattfoder, enligt en sammanställning gjord av den europeiska livsmedelsmyndigheten EFSA.
– Tillverkaren gör inget olagligt, men halten är så pass hög att det bör ringa en varningsklocka, säger Anna Edberg, projektledare för testet på Råd & Rön.
När vi senast analyserade näringsinnehållet i kattmaten var resultatet bra. Nästan alla testade produkter fick höga betyg för det. Och när vår tyska systertidning Test gjorde ett liknande test blev resultatet detsamma. Du behöver alltså inte betala dyrt för att få bra mat till katten.
– De allra flesta helfoder innehåller allt katten behöver. Det skulle vara så mycket badwill för tillverkare som inte sköter sig – de skulle försvinna från marknaden, säger Ann Höglund, forskare i fodersäkerhet på Statens veterinärmedicinska anstalt.
Påståendena på kattmatsförpackningarna kan i många fall tas med en nypa salt. Flera av produkterna skryter om smaskiga ingredienser som tonfisk, räkor och lax. Men när vi granskade innehållsförteckningarna visade det sig att det ofta bara handlar om några få procent av innehållet. En massa olika läckerheter och smaker är inte heller något som katten behöver.
– Nej, det är marknadsföring – man vill ha en ny smak i hyllan. Det viktiga är att kattens grundläggande näringsbehov är uppfyllda. Sedan kan katter vara så väldigt sparsmakade att de hellre svälter ihjäl än äter något de inte gillar. De kan vara väldigt kräsna med smaken, säger Ann Högberg.
En stor del av det som står på förpackningarna är viktigare för matte och husse än vad det är för katten. En kattmatssort, Best Friend Bilanx, skryter till exempel om att den är glutenfri. Men det spelar egentligen ingen roll, eftersom det hittills inte finns några konstaterade fall av glutenintolerans hos katt. Det är något som husse eller matte för över från sin egen diet.
Något som är viktigt att hålla ett öga på är att katten inte blir överviktig – ett vanligt problem. Serveringsstorlekarna som står på förpackningen blir, enligt Ann Högberg, ofta missvisande.
– Tillverkarna är skyldiga att ange dosering, men det blir nästan alltid fel eftersom energiinnehåll och katters behov varierar. Det är bättre att utgå från den egna katten. En katt med normalhull som mår bra får i sig alla näringsämnen den behöver. Med normalhull ska man inte se revbenen, men kunna känna dem. Och tittar man på katten ovanifrån ska man se en liten midja. Är man osäker kan man fråga sin veterinär och sedan ta hjälp av vågen för att se att katten håller sin målvikt. Om man har en överviktig katt är det viktigt att ta hjälp för att lägga upp bantningsprogram. Det kan vara livsfarligt att banta en katt för snabbt, kroppen hinner inte med, säger Ann Högberg.