Hoppa till innehållet

Varning för mögelgift i torrfodret

Gör du som de flesta hundägare i Sverige och ger din älskling torrfoder? De flesta är bra, men fortfarande är det några som innehåller mögelgifter.

hundfoder

Torrfoder äts av cirka 95 procent av alla hundar i Sverige. Det är praktiskt, håller länge och säljs ofta i storförpackning, som ger ett lågt portionspris. Vi har testat kvaliteten på 17 olika torrfoder för vuxna hundar. I testet finns både foder med spannmål och foder med kött som huvudsaklig proteinkälla. Sammansättningen av fodren är i stort sett bra, de täcker hundarnas behov av protein, fett, kolhydrater, vitaminer och mineraler.

Bäst i test är Orijen Adult dog, men det är också det foder som är dyrast per dagsportion, 26 kronor. Pedigree Vital Protection Adult Oxkött utnämns till Bra köp, det kostar bara 6 kronor om dagen.

Vi hittade mögelgifter i fyra av fodren. Aflatoxin, som bildas av mögelsvampar på bland annat spannmål och ris, fanns i låga halter i Yarrah Dog Organic Vegetarian. Detta gift är cancerframkallande och kan i stora mängder orsaka akut leverskada.

De två andra gifterna vi hittade var fumonisin, som också påverkar levern och är cancerframkallande, samt zerealeon, som kan ha hormonstörande effekter. Båda förekommer främst i majsprodukter. Fumonisin fanns i tre prover: Eukanuba Adult Medium Breed Chicken, Hill’s Canine Advanced Fitness Lamb with Rice och Bozita Gotlandian Lamb Roast. I Bozitas foder hittade vi dessutom zearalenon. I Hill’s och Bozita hittade vi så stora mängder att de gav avdrag i det samlade betyget. Det finns inga gränsvärden för fumonisin och zearalenon i hundfoder, men mögelgifter är ändå inget man vill ha i maten.

– Testet visar att tillverkarna verkar ha bra kontroll över aflatoxin, något som tidigare har varit ett problem. Däremot verkar de inte ha koll på andra mögelgifter som kan förekomma, och som kan vara skadliga för hunden, säger Råd & Röns testansvariga Anna Edberg.

LÄS MER: Dessa livsmedel är farliga för vovven

Hundar är allätare, men kan – till skillnad från katter – också vara vegetarianer. Vegetariska foder är dock ovanliga. Vi har ett vegetariskt alternativ med i testet, övriga är blandningar av kött och spannmål. Förutom Brit Care Adult Salmon & Potato, som är baserat på lax. Vissa hundägare är noga med att proteinet ska komma från animaliska produkter medan andra ger sina hundar foder med huvudsakligen vegetabiliskt protein.

– Var proteinet kommer ifrån spelar egentligen ingen roll, så länge det finns tillräckligt mycket viktiga aminosyror i fodret, säger Anna Edberg.

– Det finns en skillnad i hur lättillgängliga proteinerna är för hunden. Hundar har lättare att tillgodogöra sig aminosyror från kött än från spannmål. Men eftersom torrfoder hettas upp vid tillverkningen och därmed gör proteinerna mer lättillgängliga så är det inte något problem här.

Fett är viktigt för hundar, särskilt den essentiella fettsyran linolsyra som håller pälsen fin. Alla foder i testet ligger över gränsen för fettinnehåll. Har du en väldigt hungrig hund som vill äta mycket kan du välja ett foder med lägre fetthalt. Foder med riktigt lågt fettinnehåll ska du bara ge en hund som behöver banta, då finns det särskilda dietfoder.

Vitaminer tillsätts i alla foder och är viktiga för flera funktioner i hundkroppen. Här har vi analyserat vitamin A och E. I vårt test hade alla bra vitamininnehåll, utom Doggy, som hade ett för lågt E-vitamininnehåll.

– Det är anmärkningsvärt. Doggyfodret innehåller också för lite selen, säger Anna Edberg.

Det är inte bara spårämnet selen som hundarna behöver, utan flera andra ämnen och mineraler. Här varierade resultaten, Axess Basic låg under gränsen för kaliuminnehåll, Magnusson Meat & Biscuit Adult hade för lite natrium.

Det viktigaste för din hund är att ge den ett allsidigt foder som den tycker om. Är du nybliven hundägare kan det vara svårt att välja i djuraffären eller livsmedelsbutiken. Och att få rätt information av ingrediensförteckningen på förpackningen är inte alltid lätt.

Hundexperten: Lätt att hitta hundfoder

– Ingredienserna ska ju anges i fallande ordning, med den som det finns mest av först, säger Anna Edberg. Men vissa tillverkare är luriga, och delar upp till exempel majs i ”majs” och ”majsmjöl”. Då blir det mindre mängd av dessa billigare ingredienser, och kött kan komma upp på första plats.

Slutsats

Råd & Rön har testat 17 torrfoder för vuxna, mellanstora hundar. De flesta har ett bra innehåll av de näringsämnen som en hund behöver. Bäst i test är Orijen Adult Dog. Men det är ett dyrt foder, priset för en dagsportion är 26 kronor. Pedigrees Vital Protection Adult Oxkött är ett Bra köp, det kostar bara 6 kronor om dagen.

Vi hittade mögelgifter i 4 foder, 3 gifter som kommer från dålig hantering av majs och spannmål. Sådant ska inte förekomma.

LÄS ÄVEN: Test av 22 olika torrfoder för katt

Visste du detta?

  • 817 000 hundar finns registrerade hos Jordbruksverket i Sverige. Labrador retriever är den populäraste rasen.
  • Molly är det vanligaste hundnamnet.labrador retriver
  • Hundens luktsinne är tusen gånger känsligare än människans.
  • En hund kan förstå upp till 250 ord, ungefär lika många som ett tvåårigt barn.
  • 27 april varje år är det Ledarhundens dag. Evenemanget arrangeras av Sveriges Ledarhundsförare och Synskadades Riksförbund.
  • Dingon är en vildhundras som levt i Australien utan kontakt med människor i över 300 år.
  • Sankt bernhardshund har fått sitt namn av härbärget Grand-Saint-Bernard som drivits sedan 1100-talet av munkar i schweiziska alperna. Hundarna användes som vakthundar från slutet av 1600-talet, men tränades senare att hitta människor som gått vilse i bergen.