Cykelhjälmar för barn – bäst i test
Vi har testat tio cykelhjälmar tänkta för barn från ungefär sju år och uppåt. Testet är ett rent säkerhetstest som går längre än standardtestet som görs när hjälmarna CE-märks. I testet har vi låtit hjälmarna krocka både med raka och sneda islag för att efterlikna en riktig olycka så mycket som möjligt.
Om testet

Vi har testat...
- Vilket skydd hjälmen ger för raka islag mot panna, bakhuvud och sidan av huvudet.
- Vilket skydd hjälmen ger för rotationsvåld snett uppifrån, sidan och framifrån.
- ...och mycket mer!
Publicerad
Testade cykelhjälmar
Utdrag ur testet av cykelhjälmar för barn
Hjälm är obligatorisk på cyklande barn upp till 15 år. För att en hjälm ska få säljas måste den uppfylla säkerhetskraven enligt standard och vara märkt med CE EN 1078, vilket visar att det är en hjälm tänkt för cykling. Men det är bara en lägstanivå, för den som vill hitta den säkraste hjälmen till sitt barn ger den ingen ytterligare information.
Vi har testat tio cykelhjälmar tänkta för barn från ungefär sju år och uppåt. Mindre barn bör ha en hjälm med ett grönt spänne, som löser ut om barnet skulle fastna med hjälmen under lek. Den ska vara märkt med CE EN 1080.
Vårt test är ett rent säkerhetstest. Alla testade hjälmar är godkända enligt standarden och skyddar ett barn vid en olycka, men vårt test går längre än standarden och visar att det är stora skillnader i hur bra de olika hjälmarna skyddar.
Testet är utfört tillsammans med forskare på universitetet i Strasbourg som har tagit fram en mer realistisk modell för hur huvudet utsätts för krafter vid en krock än den som används i standardtestet.
Byt hjälm efter smäll
Om du skulle råka ut för en olycka eller om din hjälm på annat sätt skulle utsättas får våld ska den bytas ut eftersom den kan ha fått skador som inte syns och som kan påverka säkerheten. Tänk också på att materialet i hjälmen åldras. NTF rekommenderar att cykelhjälmar byts efter tre till fem år.
I standardtestet släpps cykelhjälmen på ett städ för att simulera en krock där hjälmen träffas antingen framifrån, bakifrån eller från sidan. Men vanligast i cykelolyckor är att du färdas framåt och därför träffar marken, eller det du krockar med, i en vinkel som orsakar en rotation. I vårt test kompletterar vi därför med en omgång där hjälmen släpps mot ett städ som lutar 45 grader, så att den utsätts för ett slag snett uppifrån, ett slag snett från sidan och ett slag snett framifrån. Städet är också beklätt med ett sandpapper för att efterlikna friktion mot marken. Det gör att krocktesthuvudet i hjälmen utsätts för en roterande acceleration på ett sätt som mer liknar det som ett barns huvud riskerar att utsättas för vid en olycka. Det blir alltså sex olika deltest och vi upprepar varje tre gånger för att få ett rättvist resultat.
När hjälmen slår i städet mäts hur kraften från krocken påverkar testhuvudet. Den informationen översätts sedan i en matematisk modell till hur stor skaderisken för hjärnan skulle vara vid en riktig krock. Till skillnad från standardtestet, som bara tar hänsyn till allvarliga skallskador, upptäcker vårt test också mindre allvarliga skador, som till exempel en hjärnskakning.
Att hjärnan är särskilt känslig för roterande krafter har varit känt länge och är något som tillverkarna har tagit fasta på med speciella rotationsskydd, som ska hjälpa till att ta upp krafterna. Det vanligaste är svenskutvecklat och går under namnet Mips. I vårt test har vi testat sex hjälmar med rotationsskydd och fyra utan.

I testet släpps hjälmen mot ett städ.
En hjälm i testet finns både med och utan rotationsskydd och här kan vi se att varianten med rotationsskydd faktiskt skyddar bättre vid den typen av test. Men det går inte att säga utifrån vårt test att en hjälm med rotationsskydd alltid är bättre än en hjälm utan. Testvinnaren, som saknar rotationsskydd, skyddar i vårt test lika bra mot rotationsvåld som näst bästa hjälmen som har ett.
Största utmaningen för hjälmarna i testet är att ta upp krafterna från ett slag rakt från sidan. Här får sju av hjälmarna bara en etta i betyg, vilket betyder att det är över 80 procents risk att skadas vid en olycka där hjälmen utsätts för samma krafter som i testet. Bäst i den här kategorin är en hjälm där skaderisken beräknas till lite drygt 38 procent.
Det är bara små skillnader i skydd mellan testvinnaren och tvåan, men desto större skillnad i pris.
Välj rätt storlek
Om hjälmen ska skydda ordentligt är det viktigt att den passar bra. Köp inte en som är för stor för att barnet ska ”ha att växa i”. Det är viktigt att hjälmen är tillräckligt stor för att täcka både panna och bakhuvud. Se till att välja en modell där innerstorleken kan justeras, till exempel med en ratt längst bak, så att det ryms en mössa under på vintern.