Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Pulsklockor 2018

 

Råd & Rön har testat 8 pulsklockor som kostar mellan 1 000 och 5 000 kr. Pulsklockorna (även kallade träningsklockor) som ingår i testet är olika bra på att mäta puls, kalorier och avstånd. 

I testet av pulsklockor har vi bland annat mätt:

 • Hur bra de mäter puls.
 • Hur bra de mäter kaloriförbrukning när man går, springer och cyklar.
 • Hur noggrant de räknar steg.
 • Hur bra klockorna analyserar sömn.
 • Hur lätta pulsklockorna är att använda
 • och mycket mer...

Om du köper testet så ingår även vårt test av pulsklockor från 2019.

Köp testet för 45 kr

Starta köp
 • När din betalning är registrerad - efter någon minut - har du blivit inloggad och det fullständiga testet visas på skärmen.
 • Du får tillgång till testet i 30 dagar.
 • För att du ska kunna logga in fler gånger under de 30 dagarna skickar vi en länk till testet till din e-postadress. 
 • Tips: titta i din spam-korg om du mot förmodan inte hittar mejlet som vi skickat. Här kan du läsa vår personuppgiftspolicy.
 • När köpet genomförts skickas ett mejl till dig, inom några minuter, med en länk till det upplåsta testet.
 • Kontrollera att du skrivit rätt e-postadress. Skriver du in fel e-post har du bara tillgång till testet så länge din webbläsare är öppen.
 • Fyll i ditt mobilnummer och starta Swish-appen i din mobiltelefon.
 • Testet är tillgängligt i 30 dagar efter köpet. Du kan även spara testresultaten som en PDF-fil på din egen dator.

 

Starta köp
 • När din betalning är registrerad - efter någon minut - har du blivit inloggad och det fullständiga testet visas på skärmen.
 • Du får tillgång till testet i 30 dagar.
 • För att du ska kunna logga in fler gånger under de 30 dagarna skickar vi en länk till testet till din e-postadress.
 • Tips: titta i din spam-korg om du mot förmodan inte hittar mejlet som vi skickat. Här kan du läsa vår personuppgiftspolicy.
 • När köpet genomförts skickas ett mejl till dig, inom några minuter, med en länk till det upplåsta testet.
 • Kontrollera att du skrivit rätt e-postadress. Skriver du in fel e-post har du bara tillgång till testet så länge din webbläsare är öppen.

 

 • Fyll i de efterfrågade uppgifterna om kortet och gå vidare, godkänn uppgifter och slutför betalning.
 • Testet är tillgängligt i 30 dagar efter köpet. Du kan även spara testresultaten som en PDF-fil på din egen dator.

Allt detta ingår

Utdrag ur testet av pulsklockor

Den traditionella löparklockan som mätte pulsen med ett band runt bröstet håller på att ersättas av modeller som kan mäta pulsen direkt på handleden. Pulsklockorna i vårt test är inte heller designade för att bara följa med på löpträningen. Tillverkarna vill att du ska bära dem dygnet runt och också registrera dina vardagliga aktiviteter, till exempel steg och hur du sover.

Eftersom träningsklockorna är tänkta att sitta på armen dygnet runt har de också fått smarta funktioner, som att visa när din mobiltelefon ringer, och det är också möjligt att läsa sms direkt i träningsklockan. Men fokus ligger fortfarande på träningsfunktionerna, och klockorna i testet klarar en hel rad olika träningsformer.

Vilka sporter pulsklockorna kan registrera varierar mellan modellerna. Det är också skillnader i hur de mäter din aktivitet i olika sporter och vilken information de ger. Ibland är det bara pulsen som registreras och ibland kan olika rörelser mätas med hjälp av accelerometrar i klockan.

Vi har testat hur bra klockorna mäter din aktivitet när det gäller gång, löpning, cykling och vardagsaktiviteter. För de sex modeller som kan mäta distans och puls i vatten har vi också testat simning. Polar M200 kan användas vid simning, men ger ingen avståndsmätning och den får därför inget betyg för simning.

Om det är en utomhusaktivitet kan klockorna använda gps för att mäta sträcka och hastighet, vilket är viktigt för till exempel löpning där tempo tillsammans med pulsinformationen på olika delar av banan är betydelsefulla parametrar när en träningsrunda ska analyseras.


Med rätt pulsklocka på armen får du full kontroll på din fysiska aktivitet.

Vi har testat hur bra klockorna kan mäta distansen på en fem kilometer lång sträcka under löpning. Trots att testet är utmanande med träd som är i vägen för satellitsignalerna får alla klockor, utom en, full poäng i detta delmoment.

Vi har också testat hur bra klockornas gps mäter en sträcka under promenad i stadsmiljö. Här är skillnaderna större mellan modellerna. Här får fyra modeller högsta betyg medan två klockor klarar sig dåligt.

Storleken på klockorna varierar. Har du en smal handled kan vissa av modellerna upplevas som klumpiga, så det är bra att prova klockan på armen innan köp.

Att klockan sitter bra är viktigt för pulsmätningen. Mätningen på handleden blir inte alltid lika exakt som med ett pulsband. Det beror bland annat på att det kan vara svårt att få klockan att vara still om du rör dig mycket. Men de praktiska fördelarna med pulsmätning på handleden är flera. Till exempel kan klockan mäta din puls under hela dagen och natten, även om inte alla pulsklockor använder den möjligheten. Vissa mäter bara pulsen under träning eller när du ber den att göra en mätning.

Den som vill kan komplettera klockorna i testet med ett traditionellt bröstband för själva pulsmätningen. Men vårt test visar att det finns klockor som klarar mätningen av puls på handleden riktigt bra. Tre klockor får alla högsta betyg när det gäller pulsmätningen.

Pulsinformationen används för att mäta hur mycket du har ansträngt dig under ett träningspass, och det ger i sin tur information om vilken effekt träningen har. Flera av träningsklockorna ger också förslag på hur länge du bör återhämta dig efter ett träningspass. För analysen använder klockan din maxpuls. I utgångsläget beräknas den från din ålder och ditt kön, men maxpulsen kan skilja sig mycket mellan olika personer, så om du vill få ett korrekt resultat från klockans uträkningar måste du göra ett test där du mäter din puls under maxansträngning och ange det värdet i klockan.

Precis som när vi testade aktivitetsarmband har flera av klockorna svårt att beräkna kaloriförbrukningen vid olika aktiviteter. Två modeller missar till exempel med över 70 procent när det gäller beräkningen av kaloriförbrukningen vid cykling. Och alla klockorna, utom en, missar stort när det gäller kaloriberäkningarna vid en eller flera av de testade aktiviteterna.

Skillnaderna mellan vad olika modeller klarar är inte alltid uppenbar, och inför köp är det viktigt att fundera på hur du tänker använda klockan. De mer avancerade modellerna erbjuder möjligheten att ladda ner appar som ger klockan fler funktioner eller nya sätt att presentera data på. 

 

Data du kan få från klockorna

 • Steg. Klockorna räknar varje steg du tar och uppmanar dig att nå ett visst antal varje dag eller vecka.
 • Puls. Majoriteten mäter pulsen under hela din dag och presenterar vilopuls, maxpuls och medelpuls.
 • Sömn. De analyserar din sömn från hur du rör dig på natten. Vissa tar också hjälp av din puls. Sedan får du veta hur länge du sovit djupt/lätt under natten.
 • VO2max. Ett mått på din kondition baserat på syret din kropp kan ta upp. Räknas fram baserat på din löpning och puls.
 • Löpdynamik. Klockorna visar hur många steg du tar per minut och uppskattar din steglängd.

OBS - tänk på att alla klockor inte presenterar alla siffror så kolla före köp om en funktion är särskilt viktig för dig.

 

Jonas dag med pulsklocka

06:00 Vaknar och kliver upp ur sängen. Mina morgonrutiner verkar höra till de mer sömngångaraktiga. Träningsklockan som jag lever med dygnet runt på handleden sedan någon månad tillbaka märker inte att jag vaknat förrän 20 minuter senare när jag sitter och äter frukost. Däremot har den mycket riktigt registrerat 3 minuters vakenhet i samband med ett snabbt toalettbesök tidigare på morgonen.
07:03 Har tagit tunnelbanan till jobbet men har ändå redan skrapat ihop 1 238 steg, 17 procent av de 6 952 steg som klockan satt upp för mig som dagens mål. Sedan tidigare har den informerat mig om att måndag är den dag i veckan då jag tar minst antal steg.
08:09 ”Rör dig!” Dagens första inaktivitetsvarning. Jag svarar genom att hämta en kopp kaffe.
08:16 Ett meddelade från min pappa om att han och mina barn äter sportlovsfrukost poppar upp i klockans display. Sms och chattmeddelanden fortsätter att få klockan att vibrera då och då under dagen.
11:27 Dags för lunchträning. Ställer in klockan på löpning på löpband.
12:07 Klockan talar om att jag sprungit 8 kilometer (löpbandet säger 7,5), jag slutar springa. Klockan ger mig 3,8 poäng för passet och ett uppmuntrande ”Bra gjort!”.
13:32 ”Rör dig!” Dagens andra uppmaning att sätta fart på påkarna. Sitter i möte så jag väljer att ignorera uppmaningen.
16:04 Dags att bege sig hemåt. 9  400 steg avklarade. 135 procent av dagens mål.
17:47 Mitt i middagen menar klockan att det är dags att röra på sig igen. Jag ignorerar uppmaningen.
22:01 Klockan noterar att jag har somnat.

 

 

 

Testa de pulsklockor som ingår i testet

Tillverkare Modell Pris
Garmin Fenix 3 HR 5592 kr
Garmin Fenix 5 3882 - 9099 kr
Garmin Forerunner 235 1871 - 5168 kr
Garmin Forerunner 735XT 2237 - 7491 kr
Garmin Forerunner 935 3999 - 5899 kr
Polar M200 1042 - 1849 kr
Suunto Spartan Trainer Wrist HR 1799 - 2990 kr
TomTom Spark 3 cardio + music 2562 kr