Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Lövblåsar – bäst i test

 

Råd & Rön har testat 7 nätanslutna och 5 batteri­drivna lövblåsar. Vissa av lövblåsarna rensar bort löv riktigt fort medan andra är irriterande långsamma.

I vårt test av lövblåsar har vi bland mycket annat:

 • Testat hur snabbt en gräsyta kan blåsas rent från löv.
 • Testat hur fort det går att blåsa rent en uteplats.
 • Hur bra blåsarna med sugfunktion är på att suga löv från en grusgång.
 • Hur länge de batteridrivna blåsarna orkar.
 • Och hur lång tid det tar att ladda batteriet.
 • Testat hur enkla blåsarna är att göra rent.
 • Testat hur bra det nätanslutna lövblåsarna komprimerar löven när sugfunktionen används.
 • Bedömt hur behagligt eller obehagligt ljud blåsarna har.

Köp testet för 35 kr

Starta köp
 • När din betalning är registrerad - efter någon minut - har du blivit inloggad och det fullständiga testet visas på skärmen.
 • Du får tillgång till testet i 30 dagar.
 • För att du ska kunna logga in fler gånger under de 30 dagarna skickar vi en länk till testet till din e-postadress. 
 • Tips: titta i din spam-korg om du mot förmodan inte hittar mejlet som vi skickat. Här kan du läsa vår personuppgiftspolicy.
 • När köpet genomförts skickas ett mejl till dig, inom några minuter, med en länk till det upplåsta testet.
 • Kontrollera att du skrivit rätt e-postadress. Skriver du in fel e-post har du bara tillgång till testet så länge din webbläsare är öppen.
 • Fyll i ditt mobilnummer och starta Swish-appen i din mobiltelefon.
 • Testet är tillgängligt i 30 dagar efter köpet. Du kan även spara testresultaten som en PDF-fil på din egen dator.

 

Starta köp
 • När din betalning är registrerad - efter någon minut - har du blivit inloggad och det fullständiga testet visas på skärmen.
 • Du får tillgång till testet i 30 dagar.
 • För att du ska kunna logga in fler gånger under de 30 dagarna skickar vi en länk till testet till din e-postadress.
 • Tips: titta i din spam-korg om du mot förmodan inte hittar mejlet som vi skickat. Här kan du läsa vår personuppgiftspolicy.
 • När köpet genomförts skickas ett mejl till dig, inom några minuter, med en länk till det upplåsta testet.
 • Kontrollera att du skrivit rätt e-postadress. Skriver du in fel e-post har du bara tillgång till testet så länge din webbläsare är öppen.

 

 • Fyll i de efterfrågade uppgifterna om kortet och gå vidare, godkänn uppgifter och slutför betalning.
 • Testet är tillgängligt i 30 dagar efter köpet. Du kan även spara testresultaten som en PDF-fil på din egen dator.

Allt detta ingår

Utdrag lövblåsare

Elektriska lövblåsar ska ta hand om höstens lövskörd i ­trädgården i ett nafs. Men vårt test visar att det är stora skillnader mellan modellerna.

 

Att ta hand om löv och annat skräp hör hösten till för den som har trädgård. Om du har mycket löv, eller rabatter där det är svårt att komma åt med kratta, kan en lövblås vara till hjälp. Vi har i vårt test delat upp de elektriska löv­blåsarna i två grupper: lövblåsar som drivs med ström direkt från elnätet och lövblåsar som drivs med batteri. De nätanslutna blåsarna har fördelen av att vara mer kraftfulla och kan dessutom användas för att suga upp löv. De batteri­drivna har för­delen av att vara lättare och är dessutom enklare att hantera eftersom du inte behöver tänka på en sladd som måste nå fram till eluttaget.

Vilken variant du ska välja beror på var du har tänkt använda din lövblås. Den som har en lite större trädgård bör fundera på en av de mer kraftfulla modellerna som kopplas till elnätet, eftersom de klarar av en större yta på kortare tid och för att de batteridrivna blåsarna har relativt kort batteritid. Men med sina mindre munstycken är de mindre blåsarna enklare att hantera och fungerar bra på mindre ytor, kanske för dig som har en liten trädgård till radhuset.

De båda kategorierna lövblåsare har fått gå igenom samma test­program med två undantag: de som kopplas till elnätet har också testats för hur bra de är på att suga upp löv, och när det gäller de batteridrivna har vi testat batteriets kapacitet och hur lång tid det tar att ladda. 

Ryobi OBL1820H har en annorlunda lösning jämfört med övriga blåsare. Den kan användas både nätansluten och med batteri. Modellen saknar dock sugfunktion och vi har därför sorterat in den med de batteridrivna blåsarna i testet.

För att ta reda på hur bra lövblåsarna fungerar har vi blåst löv på en gräsmatta, i en rabatt och på en stenlagd uteplats. För de blåsare som också har en sugfunktion har vi testat att suga upp löv från en grusgång och från lövhögar som vi har blåst ihop på gräsmattan. Att suga upp löv direkt från gräsmattan, som med en dammsugare, är inte ett tidseffektivt sätt att arbeta. Det är bättre att först blåsa ihop löv från en större yta och sedan suga upp högen. De flesta lövblåsarna är bra på att slå sönder löven när de sugs upp så att de tar liten plats i uppsamlaren, vilket gör att den inte behöver tömmas så ofta. En positiv överraskning är också att de inte suger upp stenar från grusgången i testet, utan bara löven.

De sugande blåsarna skiljer sig åt gällande hur lätt det är att rengöra impellern. ..., ... och ... kräver verktyg för att skruva isär pumpen för rensning om man av misstag skulle suga in till exempel en gren, till skillnad från övriga modeller som man kan öppna utan verktyg.

De batteridrivna blåsarna får generellt sett högre betyg än de nätanslutna när det gäller hanteringen. Till stor del beror det på att de är mindre och bara har ett rör för att blåsa luft, till skillnad från de nätanslutna som har ett för att blåsa och ett för att suga. Det gör de batteridrivna mindre klumpiga. Skillnaden är stor på batterierna i de batteridrivna varianterna. ... klarar att blåsa i 26 minuter och tar 50 minuter att ladda, medan ... bara orkar hälften så länge och behöver 3 timmar i laddaren innan den kan återgå till arbetet.

I de priser vi redovisar i tabellen för de batteridrivna maskinerna har vi inkluderat både batteri och laddare. Flera av leverantörerna har system där samma batteri och laddare kan användas till flera olika maskiner inom samma batterisystem. Blåsarna säljs därför även utan batteri och laddare.

Lövblåsaren är kanske inte den maskin i trädgården som låter mest, men den väsnas ändå en hel del. Vår testpanel upplevde att flera av maskinerna hade ett obehagligt vinande ljud. Hörselskydd är en bra idé vid användning. Det är även viktigt att använda skyddsglas­ögon eftersom luftströmmen kan blåsa upp skräp som kan hamna i ögonen. Det gäller också att vara försiktigt så att man inte blåser skräp på någon i närheten. 

Testade produkter

Tillverkare Modell Typ Pris
Biltema LBS 2400 Elnät 399 kr
Black & Decker GW2500 Elnät 701 - 1099 kr
Black & Decker GWC1820PC Batteri 897 - 1055 kr
Bosch ALB 18 Li Batteri 1300 kr
Bosch ALS 25 Elnät 899 - 1379 kr
Cocraft HL 2500 Elnät 399 kr
Cocraft PRO Edition LB36-T Batteri 1495 kr
Gardena ErgoJet 3000 Elnät 992 - 1933 kr
Meec 721226 Elnät 399 kr
Ryobi OBL1820H Batteri 2500 kr
Ryobi RBV3000CESV Elnät 650 - 1290 kr
Stihl Compact Cordless Blower BGA 56 Set Batteri 2500 kr