Hoppa till innehållet
Skönare fritid Trädgård & odling

6 tips för bästa jordmånen

Nu är tid att fylla rabatter och krukor med jord och näring. Här är sex tips för dig som vill boosta trädgårdens sommargrönska.

Publicerad
Uppdaterad

Specialjord behövs sällan

specialjord.pngI butikerna finns mängder av olika sorters jord att köpa, från pelargonjord och rosjord till medelhavsjord. Men få växter behöver specialjord. Undantagen är surjordsväxter, som till exempel rhododendron, hortensia och blåbär. De vill ha jord med lågt pH-värde, jordprodukten kallas ofta just rhododendronjord i butikerna.

Sand för frön

sand.pngSåjord, som är uppblandad med sand, kan behövas för frön och sticklingar som du driver upp själv. De har inte så stort näringsbehov och ska därför inte ha en jord som är berikad med näringsämnen. Däremot behöver de en jord som både är genomsläpplig och håller fukten, och då kan det vara vettigt att plantera i såjord.

Rätt struktur

rätt-struktur.pngJordens kvalitet avgörs till stor del av dess struktur. Att jorden är luftig är viktigt. En dålig jord kan snabbt sjunka ihop och bli syrefattig. Den kan också vara svårare att återfukta om den har blivit torr och rötterna fått svårt att andas. Det bästa är att köpa bra jord från början, men om du vill förbättra dålig jord kan du blanda i små lecakulor.

Naturligt och konstgjort

naturligt-konstgjort.pngÄven bra jord behöver tillföras näring. Naturgödsel är avfall från växter och djur, till exempel gräsklipp eller bajs från ko eller häst. Oorganisk gödsel, även kallad konstgödsel eller mineralgödsel, framställs på konstgjord väg. Olika sorters gödsel innehåller olika mängder av de viktiga näringsämnena kväve (N), fosfor (P) och kalium (K). Naturgödsel innehåller även andra näringsämnen och skapar en bra miljö för maskar och mikroorganismer i jorden. Mineralgödsel löses upp snabbt och ger en kick för växterna, men förbättrar inte jorden.

Rätt näring till varje växt

rätt-näring.pngKväve (N) är bra för tillväxt, men lakas lätt ur jorden. Kål, vitlök och selleri gillar kväve. Fosfor (P) är bra för rotutveckling, frukt- och blombildning samt frösättning. Gurka, kål, purjolök, morot, bönor och rabarber vill ha fosfor. Kalium (K) är bra för fruktsättning och ger motståndskraft mot sjukdomar. Rosor, fruktträd, bärbuskar, kål, spenat, lök, rödbeta och morot gillar kalium.

Gödsla i säsong

säsong.pngGrundgödsla när jorden har torkat upp på våren. Då förser du växterna med den huvudnäring de behöver under växtsäsongen. Stallgödsel från ko eller häst passar då bra eftersom den innehåller alla viktiga näringsämnen och organiskt material som förbättrar jordkvaliteten. Ungefär en månad efter grundgödslingen kan du börja stödgödsla de växter som behöver det. Stödgödslingen får gärna vara kväverik. Grönsaker gödslas fram till skörd, men växter som ska övervintra bör du inte gödsla under andra hälften av sommaren.