Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Kulörtvättmedel - bäst i test

 

Råd & Rön har testat 12 flytande kulörtvättmedel, i kapsel och utan. Kulörtvättmedel har en tuff uppgift – det ska ta bort fläckar och hålla kläderna rena och fina, men samtidigt bevara klädernas färger.

I testet av kulörtvättmedel har vi bl.a. annat

 • Mätt förmågan mot fettfläckar, t.ex. make up och animaliskt fett.
 • Mätt förmågan mot enzymatiska fläckar, t.ex. choklad och blod.
 • Mätt förmågan mot blekbara fläckar, t.ex. kaffe och rödvin.
 • Hur bra tvättmedlen behåller plaggens färger.
 • Granskat miljömärkningar och tvättinformation.

Köp testet för 35 kr

Starta köp
 • När din betalning är registrerad - efter någon minut - har du blivit inloggad och det fullständiga testet visas på skärmen.
 • Du får tillgång till testet i 30 dagar.
 • För att du ska kunna logga in fler gånger under de 30 dagarna skickar vi en länk till testet till din e-postadress. 
 • Tips: titta i din spam-korg om du mot förmodan inte hittar mejlet som vi skickat. Här kan du läsa vår personuppgiftspolicy.
 • När köpet genomförts skickas ett mejl till dig, inom några minuter, med en länk till det upplåsta testet.
 • Kontrollera att du skrivit rätt e-postadress. Skriver du in fel e-post har du bara tillgång till testet så länge din webbläsare är öppen.
 • Fyll i ditt mobilnummer och starta Swish-appen i din mobiltelefon.
 • Testet är tillgängligt i 30 dagar efter köpet. Du kan även spara testresultaten som en PDF-fil på din egen dator.

 

Starta köp
 • När din betalning är registrerad - efter någon minut - har du blivit inloggad och det fullständiga testet visas på skärmen.
 • Du får tillgång till testet i 30 dagar.
 • För att du ska kunna logga in fler gånger under de 30 dagarna skickar vi en länk till testet till din e-postadress.
 • Tips: titta i din spam-korg om du mot förmodan inte hittar mejlet som vi skickat. Här kan du läsa vår personuppgiftspolicy.
 • När köpet genomförts skickas ett mejl till dig, inom några minuter, med en länk till det upplåsta testet.
 • Kontrollera att du skrivit rätt e-postadress. Skriver du in fel e-post har du bara tillgång till testet så länge din webbläsare är öppen.

 

 • Fyll i de efterfrågade uppgifterna om kortet och gå vidare, godkänn uppgifter och slutför betalning.
 • Testet är tillgängligt i 30 dagar efter köpet. Du kan även spara testresultaten som en PDF-fil på din egen dator.

Allt detta ingår

Tvättmedel som ingår i testet

Tillverkare Modell Pris per tvätt
Ariel A+ Sensitive Colour 1,50 kr
Fixa Sensitive Color & White 1,34 kr
Formil Sensitive Color Care 1,00 kr
Grumme Parfymfri Kulörtvätt 1,50 kr
ICA Kulörtvätt, parfymfri 1,16 kr
Mulieres Natural Laundry Wash, Pure Unscented 4,24 kr
Neutral Colour 1,56 kr
Neutral Washing Capsules Colour 2,36 kr
Skona Kulör- & Vittvätt, parfymfri 1,20 kr
Via Color Sensitive 1,41 kr
Via Color Sensitive Tvättkapslar 2,50 kr
Änglamark Kulörtvättmedel, utan parfym 1,16 kr

Utdrag ur testet av kulörtvättmedel

Kulörtvättmedel har en tuff uppgift – det ska ta bort fläckar och hålla kläderna rena och fina, men samtidigt bevara klädernas färger. Det går dock bra för tvättmedlen i testet, hela tre produkter hamnar i topp.

Fettfläckar klarar tvättmedlen ungefär lika bra, här är det mycket temperaturen i vattnet som avgör. Ju varmare vatten, desto lättare går fettfläckarna bort. Även de enzymatiska fläckarna, som till exempel choklad, blod och morotspuré, tar tvättmedlen bort bra. De blekbara fläckarna, till exempel kaffe, te och rödvin, är kulörtvättmedlens stora svaghet. Detta eftersom de inte innehåller blekmedel för att inte förstöra färgerna på kläderna. Här är skillnaden mellan de olika tvättmedlen större. Te är svårt att få bort för alla tvättmedel, medan förmågan att ta bort senap varierar stort.

Utöver att ta bort fläckar ska tvättmedlen hålla kläderna rena och fina genom att smutsen som lösgjorts från kläderna transporteras bort med tvättvattnet och inte landar på kläderna igen och återsmutsar dem. Det här klarar alla kulörtvättmedlen bra.

Tvättmedel i kapsel är inte lika vanligt i Sverige som i resten av Europa, men nu har två tillverkare lanserat kapselprodukter. De kostar nästan dubbelt så mycket per tvätt som sina kapsellösa versioner. Dock är inte tvättresultatet dubbelt så bra – tvärtom. Det ena tvättmedel tvättar lika bra med eller utan kapsel, men det andra märkets kapselvariant är faktiskt sämre än den utan. De ska vara lättare att dosera, men det beror på hur mycket tvätt du har. Lägger du i mindre mängd tvätt än kapslarna är doserade för, går det inte att använda mindre tvättmedel.

– Kapseltvättmedlen är dyrare, svårare att dosera och ger ingen fördel. Det kan möjligen vara en fördel att man inte överdoserar mängden tvättmedel, något som många gör. Men det är bättre att lära sig att dosera rätt med vanligt tvättmedel i stället, säger Ronny Karlsson.

Vi har även kontrollerat märkningarna på förpackningarna. I dag har nästan alla tvättmedel någon form av miljömärkning. Några av produkterna saknar information om att de inte ska användas till ull och silke – några av tvättenzymerna förstör dessa material – och har fått lägre betyg för det.

En produkt sticker ut, både till utseende och betyg. Produkten kommer i en naturfärgad pappkartong och på förpackningen står att den är gjord med organisk olivolja samt att den är vegansk och parabenfri. Tvättmedlet är nästan fyra gånger så dyrt per tvätt som de vanliga tvättmedlen, men är testet igenom sämre på att ta bort fläckar. Produkten marknadsförs som ett miljövänligt alternativ, men den är bara märkt med Ecocert, som bland annat av Naturskyddsföreningen anses vara en svagare miljömärkning än Svanen och Bra Miljöval. Och även om den extra pappkartongen som flaskan kommer i kanske får produkten att se mer miljövänlig ut, har den motsatt effekt. Eftersom tvättmedlet ändå kommer i en plastflaska inuti kartongen, orsakar den extra kartongen bara extra miljöpåverkan.

...

Så testar vi tvättmedel

Fläckar

Vi utsätter tvättmedlen för tre sorters fläckar: fett, enzymatiska och blekbara. Fläckarna är så svåra att få bort att de inte försvinner helt, i stället mäter vi med fotospektrometer hur mycket av fläcken som går bort.

Färgen

För att testa hur bra färgerna bevaras tvättar vi infärgade tyger 20 gånger och mäter sedan hur mycket av färgen som har försvunnit.

Extrasmuts

Fläckarna ska sköljas bort i vattnet och inte återsmutsa kläderna. För att testa detta har vi med en klick smuts. På bilden ser vi att en ruta har återsmutsats mer än de andra, eftersom den har blivit grå.

Lika förutsättningar

Fläckarna tvättas i tvättmaskiner inställda på exakt samma cykler, i 40 grader.