Robotdammsugare – bäst i test
Råd & Rön har testat 78 robotdammsugare som kostar mellan 1000 och 10 000 kronor. De flesta fixar smulor och skräp utan problem, men många modeller har stora problem att suga upp damm.
Om testet

Vi har testat...
- Hur mycket damm, skräp och djurhår som sugs upp från golv och mattor.
- Robotdammsugarnas "intelligens" – hur smart de städar och undviker hinder.
- Hur lång batteritiden är.
- Hur högt robotarna låter när de städar.
- Hur lätt det är att installera och använda roboten.
- ...och mycket mer!
Svar direkt
- Här är robotarna som passar din pälskling
- …och mycket mer!
Publicerad
Testade produkter
Fler tester
Utdrag ur testet av robotdammsugare
En robotdammsugare fungerar inte som en vanlig traditionell dammsugare. Roboten har borstar på undersidan, och de föser ihop dammet som sedan sugs upp i en öppning. Men utan det vakuum som munstycket på en traditionell dammsugare skapar blir effekten dålig.
Vårt stora ”vardagsrum” i laboratoriet introducerades i testerna 2017. Det har visat sig vara utslagsgivande för robotdammsugarna. I vardagsrummet, som är möblerat på ett sätt som många vardagsrum ser ut med till exempel soffa, soffbord, tv-bänk och golvlampa, strör vi ut standardiserat damm på 20 platser. Det är bara några få robotdammsugare som hittar alla smutshögarna. Och flera robotar fastnar på olika ställen – vid gardiner, under bord och på elsladden. Du kan därför gärna tänka lite på hur du möblerar om du ska ha en robotdammsugare. Undvik lösa sladdar, långa gardiner, låga soffor och andra ställen där roboten kan fastna.
Robotdammsugare är framför allt bra på hårda golv utan mattor. Där var det flera som klarade sig riktigt bra, särskilt när det gällde att sopa upp smulor. Men har du ett golv med fogar eller springor får du räkna med att sådant skräp ligger kvar.
De robotdammsugare vi har testat, som är populära på marknaden, är tämligen lika i utförande och funktioner. De skiljer sig en del åt i storlek och vikt, men ligger på runt 30 centimeters maxbredd med en vikt på runt tre kilo. De flesta är 9–10 centimeter höga. De får ju inte vara för höga, för då kommer de inte under till exempel en soffa. Priserna skiljer sig dock kraftigt.
De flesta robotdammsugarna i vårt test har en basstation som de återvänder till för att ladda upp sig. Några billighetsmodeller saknar basstation. Dem får du plugga in en laddningskabel i. När batteriet är laddat måste du dra ur kabeln och starta robotdammsugaren manuellt. Sedan sopar den tills batteriet är slut och du måste stoppa i laddningskabeln igen. I tabellen har vi markerat ett streck (-) för de robotar som saknar basstation under egenskapen Hanterbarhet/Basstation. Laddtiderna varierar mycket, från ungefär en timme till närmare sju timmar, mellan två och tre timmar är en vanlig laddningstid.
Att få robotdammsugaren att gå runt i flera rum kan gå bra om du har låga trösklar. Då kan du programmera den till att gå runt i hela våningen. Men har du höga trösklar stannar den där och backar tillbaka. Och har du ett hus med två våningar får du bära robotdammsugaren upp och ner, om du inte köper en robotdammsugare till varje våning förstås. Men tiden kan du ställa in, exempelvis att den ska dammsuga köket varje morgon efter frukost. Och då kommer du förhoppningsvis hem till ett smulfritt kök, även om det ligger kvar damm i hörnen.
Nytt för i år är att vi testat robotdammsugare som enbart säljs av specifika butikskedjor. Trots sitt låga pris klarar sig en av dem bra i testet. Den städar bra på hårt golv och kommer åt hyfsat vid väggar och hörn. I vårt specialbyggda vardagsrum suger den upp hälften av de 20 smutshögar vi lagt ut och navigerar duktigt runt möbler och andra hinder. Däremot lyckas den inte hitta hem till basstationen efter fullgjord städning. Liksom många andra modeller klarar heller inte butikskedjans robotdammsugare att suga upp vare sig damm eller djurhår på matta.
Så fungerar robotdammsugaren
Därför är den vanliga dammsugaren effektivare
Traditionella dammsugare skapar ett vakuum mellan golvet och munstycket, som gör att skräpet sugs upp. Det är det som gör dem så effektiva och som har gett dem deras engelska namn vacuum cleaner. Men en robotdammsugare kan inte skapa ett vakuum, eftersom de måste ha hjul eller larvfötter för att kunna ta sig fram över trösklar och mattor.
Alltså hamnar öppningen där dammet och smulorna ska sugas upp flera centimeter från golvet och det bildas inget vakuum som effektivt suger upp damm. Dessutom är de batteridrivna och kan inte ha så hög effekt på motorn för att batteriet inte ska ta slut på en gång.