Batterier AAA – bäst i test
Råd & Rön har testat 21 AAA-batterier. Många av batterierna klarar sig bra inomhus men laddar ur snabbt när de används utomhus. Batterierna från kända tillverkare är inte bättre än de betydligt billigare lågprisvarianterna från olika butikskedjor. Här finns riktiga prestandafynd att göra!
Om testet

Vi har testat...
- Hur länge batterierna räcker med högt och lågt motstånd i rumstemperatur.
- Hur batterierna presterar i låg temperatur.
- Om märkningen är korrekt.
- ...och mycket mer!
Publicerad
Testade AAA-batterier
Utdrag ur testet av AAA-batterier
AAA-batterier används oftast i mindre elektroniska prylar som fjärrkontroller eller olika sorters leksaker. Batteritillverkarna är väldigt många och i det här testet ingår 21 modeller. 20 av dem är alkaliska batterier. Den varianten utgör cirka 80 procent av alla batterier som säljs i Sverige. De är billigare än litium- och laddningsbara batterier och passar bra till prylar där du inte behöver byta batteri så ofta, som fjärrkontroller, datormöss, väggklockor och ficklampor.
De testade batterierna finns att köpa i alltifrån elektronik- och livsmedelsbutiker till leksaks- och hemmafixaraffärer. I testet har vi försökt täcka in en så stor del av marknaden som möjligt, säger Lisa Wärmegård, testingenjör på Råd & Rön.
BATTERIERNAS UTHÅLLIGHET HAR testats vid både hög och låg belastning. Den höga belastningen motsvarar användningen av en trådlös datormus, vilket har testats i rumstemperatur. Låg belastning motsvarar användningen av en ficklampa, vilket har testats både i rumstemperatur och vid 0 °C, för att se hur batteriet klarar sig utomhus. Batterierna klarar sig mycket bra i rumstemperatur, både vid hög belastning och låg belastning. Däremot blir uthålligheten sämre vid användning i 0 °C. Detta gäller alla batterier i testet.
– Spänningen är densamma oavsett temperatur, men motståndet inuti battericellerna ökar vid kallare temperaturer. Det gör att batterierna förbrukas snabbare, säger Lisa Wärmegård.
Vid låg belastning har vi även beräknat hur mycket sämre batteriernas prestanda är vid 0 °C jämfört med rumstemperatur. Minst är skillnaden hos ..., som bara tappar 13,7 procent kapacitet i nollgradig temperatur. Samtidigt är det flera batterier i testet som tappar riktigt mycket. Två batterier tappar närmare 50 procent i prestanda vid 0 °C jämfört med rumstemperatur.
ETT BATTERI DU verkligen ska undvika är ... Det får bottenbetyg i samtliga tre uthållighetstester och bara 14 i samlat betyg.
– Det är ett zinkkloridbatteri, en föråldrad teknik där batteriet laddar ur mycket fortare än vad ett alkaliskt batteri gör. Dessutom innehåller det bly och är alltså sämre för miljön, säger Lisa Wärmegård.
Vi har också tittat på märkningen både på paketen och på batterierna. För att få ett högt betyg för aspekten märkning krävs att tillverkaren informerar om hur batteriet ska hanteras, installeras och återvinnas samt saker man ska undvika, till exempel elda på dem. Tillverkarna är överlag bra på att märka sina produkter, men ibland är informationen på förpackningen bristfällig.
– Om tillverkarna har missat viktiga varningar har de fått poängavdrag i märkningsbetyget, säger Lisa Wärmegård.
Batterierna kostar 2 till 13 kronor styck. Två av de billigaste är de som har fått bäst resultat.
...