Smarta led-lampor – bäst i test
Smart belysning låter dig dimra och ändra färg på lamporna hemma utan nya krångliga elinstallationer. Vi har testat fem smarta led-lampor som fungerar som enkel inkörsport till det uppkopplade hemmet.
Om testet
Vi har testat...
- Hur väl ljusflödet stämmer med det tillverkaren anger.
- Hur jämnt ljusflödet är mellan olika exemplar av lamporna när de är ställda på sin maxnivå för vitt, gult och grönt ljus.
- Hur lik färgtemperaturen är mellan olika exemplar av samma modell.
- Hur energieffektiva lamporna är.
- Hur lätta de är att koppla in och att använda.
- ...och mycket mer!
Publicerad
Testade smarta led-lampor
Utdrag ur texten
De senaste åren har smarta uppkopplade lampor från allt fler tillverkare dykt upp på den svenska marknaden. Med en smart lampa kan du styra ljusstyrka, färg och färgtemperatur på belysningen hemma utan att du behöver anlita en elektriker för att montera dimrar eller annan utrustning. Dessutom kan du tidsstyra lamporna och kontrollera belysningen på distans, beroende på hur du väljer att koppla upp ditt system. Ofta finns också möjlighet att ställa in lamporna så att de slås på när du, eller snarare din mobil, närmar dig hemmet eller så att de anpassar sig efter solens upp- och nedgång, eller varför inte efter väder och vind.
De uppkopplade lamporna monteras på samma sätt som dina vanliga led-lampor i armaturerna. Men i stället för att släcka och tända med strömbrytaren styr du lamporna med en app i mobilen eller med olika förinställda regler som du skapar. Har du flera lampor kan du kontrollera dem tillsammans i vad tillverkarna ofta kallar "scenarion" och på så sätt skapa till exempel en lagom mysbelysning i vardagsrummet med flera olika ljuspunkter i olika styrka och färg, eller ett starkt vitt ljus när det är dags att städa. Givetvis kan du fortfarande slå av och på lamporna som vanligt med strömbrytaren om du vill, men då går de smarta funktionerna förlorade eftersom lampan behöver ström för att uppkopplingen ska fungera och för att ljuset ska kunna slås på.
Vi har testat fem smarta lampor med E27-sockel, som alla har justerbar ljusstyrka, kan lysa i olika färger och där du kan ändra färgtemperaturen på ljuset. Lamporna har ett maximalt ljusflöde mellan 828 lumen och 958 lumen, vilket ungefär motsvarar en gammal 60-watts glödlampa. I samtliga fall är det mer än vad tillverkarna anger på förpackningen.
I vår bedömning av lamporna har vi lagt stor vikt vid hur enkelt det är att installera och komma i gång att använda dem och här är skillnaderna stora.
Ikeas lampor kommunicerar via en nätverksstandard som kallas zigbee och behöver en speciell apparat, en gateway, och en fjärrkontroll för att kopplas till ditt lokala nätverk, och därigenom till mobilen. Ikeas egen gateway Trådfri kostar 299 kronor och företagets fjärrkontroll Styrbar kostar 79 kronor och behövs alltså för att använda lampan.
Philips och Ledvance kan styras antingen med bluetooth direkt från mobilen eller via en zigbee-gateway och lamporna från Wiz och Deltaco, behöver ett trådlöst wifinätverk att koppla upp sig mot.
Vi har valt att testa lamporna med så få tillbehör som möjligt, men ändå med möjlighet att kommunicera med en app i mobilen.
Att lamporna från Ledvance och Philips inte har direkt kontakt med nätet betyder att funktionerna blir begränsade jämfört med om de kopplas till en gateway eller till ditt lokala trådlösa nätverk. Philips lampa kan visserligen ställas in att slås på en viss tid, men om strömmen skulle brytas tappar den minnet och behöver programmeras igen.
Vi har testat hur jämnt ljusflödet är mellan olika exemplar av lamporna när de är ställda på sin maxnivå för vitt, gult och grönt ljus, något som kan vara intressant om du ska ha flera lampor i samma rum och vill att de ska lysa lika starkt. Samtliga lampor får hyfsade betyg i den här grenen.
Sämre går det när vi testar hur lika färgtemperaturen är mellan olika exemplar.
När det gäller energieffektiviteten hamnar de olika modellerna relativt lika. Jämfört med de mer traditionella lamporna i vårt stora led-test hamnar de smarta lamporna någonstans i mitten av startfältet. Men det är värt att tänka på att de smarta lamporna fortsätter att förbruka energi också när de inte lyser.
Anledningen till att lamporna drar energi även när de inte lyser är att de måste fortsätta att lyssna efter de trådlösa signalerna som används för att styra dem.