Hoppa till innehållet

Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Eltandborstar – bäst i test

Det finns en uppsjö av olika eltandborstar på marknaden. Vårt test visar att det är viktigt att välja rätt kombination av borsthuvud och program för att tänderna ska bli så rena som möjligt.

Eltandborsten hjälper dig att få tänderna riktigt rena. Men det finns stora skillnader mellan hur bra olika modeller är.

Marknaden för eltandborstar domineras helt av två märken, Philips och Oral B. I gengäld har de båda ett stort antal olika modeller och paketeringar av tandborsthandtag och borsthuvuden att välja på. Av testets 23 modeller kommer nio från Philips och elva från Oral-B.

De båda borstjättarna har valt olika form på sina borsthuvuden och olika sätt att vibrera dem på för att få bort plack från dina tänder. Philips borsthuvuden är formade som en traditionell tandborste som vibrerar för att göra rent. Oral B har runda borstar som oscillerar eller roterar borsthuvudet snabbt fram och tillbaka. Vi har också testat en modell från Jordan och två från Silk'n.

Tandborsthuvudet kan röra sig med pulserande, svepande, oscillerande eller soniska rörelser. Det går inte att säga att en teknik är bättre än en annan, utan det handlar nog främst om hur olika tillverkare har valt att profilera sig. En oscillerande rörelse (1) kan beskrivas som en rotation fram och tillbaka. Pulserande (2) är rörelser bort från/mot tänderna då man borstar. Svepande rörelser (3) innebär att olika borststrån sveper över tänderna åt motsatta håll som två vindrutetorkare. Soniska rörelser (4) innebär att hela huvudet vickar i en vinkel fram och tillbaka.

Tandborstarna i testet säljs ofta i paket med olika borsthuvuden som har fått fantasifulla namn som Cross Action, Sonic smile eller Optimal White. Dessutom kan de köra olika program som gör att de borstar på olika sätt.

Vi har testat olika borsthuvuden på olika tandborstar och med olika program, totalt över 240 kombinationer, och resultatet visar att vilken kombination du väljer är viktigt för hur rena dina tänder blir. I testet har vi valt de kombinationer av borsthuvud och program som tillverkaren rekommenderar.

För Oral-B ger borsthuvudet CrossAction bäst resultat för samtliga testade borsthandtag. CrossAction är också det borsthuvud som följer med som standard. För Philipsborstarna är resultatet mer splittrat, med olika borsthuvuden som har gett bäst resultat i olika kombinationer av program och borsthandtag.

I tabellen presenterar vi den bästa kombinationen av tandborste, borsthuvud och program för varje testat tandborstpaket. Det är också den bästa kombinationen vi betygsatt borstarna efter. Viktigast i vårt test är förstås hur rent tandborstarna gör. Det är stor skillnad i effektiviteten mellan borstarna i toppen av tabellen och dem i botten. Tandborstkombinationerna i testet som gör renast tar bort ungefär 90 procent av placken på tänderna, medan den sämsta borsten bara får undan knappt 65 procent.

Detta är plack

Plack är en bakteriebildning som byggs upp på tänderna. När du äter något med socker utlöser bakterierna en syra som fräter på emaljen. Placken som byggs upp kan också mineraliseras och bilda tandsten.

I toppen av tabeller finns fyra tandborstar från Oral-B tillsammans med Philips ProtectiveClean 4300 HX6803. Alla gör lika rent och får lika högt samlat betyg. Oral-B-borstarna heter Genius 10000, Genius 8000, Genius 9000 och Genius X 20000, men är egentligen samma borsthandtag. Skillnaden ligger i design, färgval, paketering och att 8000-modellen har ett borstprogram färre än de övriga.

Priset på elektriska tandborstar varierar mycket, från några hundralappar upp till runt 3 000 kronor. Priset har ingen bäring på hur bra tandborsten är på att borsta. Testets billigaste borste, Oral-B Vitality 100, hör till de absolut bästa när det gäller att göra rent medan den dyraste, Silk'n ToothWave, är sämst av alla borstarna. Prisskillnaden avspeglar sig i stället i att borstarna har olika många borstprogram och extrafunktioner som till exempel att tandborsten kan kopplas via bluetooth till en app i telefonen. Appkopplingen används bland annat för att du ska kunna få statistik över ditt borstande. De funktionerna har vi dock inte testat.