Myggmedel – bäst i test
Råd & Rön har testat 8 myggmedel. Sex av dem är sprej eller roll-on som innehåller någon form av kemiskt insektsmedel. Dessutom har vi testat ett så kallat myggarmband och en påstått "ekologisk" olja.
Det är enorma skillnader i effektivitet. Det bästa myggmedlet håller myggen borta i nio timmar medan de sämsta inte har någon effekt över huvud taget. En av produkterna är dessutom inte ens tillåten att sälja i Sverige. I testet utnämner vi även bästa myggmedel för barn.
Om testet
Vi har testat...
- Hur länge myggen håller sig borta när myggmedlet applicerats på testpersonernas armar. Testet är gjort i labb i specialutformade myggbehållare som personerna sticker in armarna i.
- Risken för biverkningar.
- Hur tydlig innehållsmärkningen är.
- ...och mycket mer!
Svar direkt
- Därför är mer aggressiva myggor att vänta
- …och mycket mer!
Publicerad
Myggmedel som ingår i testet
Fler tester
Utdrag ur testet av myggmedel
De magiskt ljusa sommarkvällarna är snart här. Men något man lätt glömmer bort när man under vintern drömmer sig bort till dem är de små flygande irritationsmomenten och de kliande bett de lämnar efter sig.
I år är dessutom förutsättningarna för ett myggrikt år gynnsamma. Myggorna gillar att använda pölar som barnkammare och mygghonan känner lukten av de alger, svampar och bakterier som finns i marker som brukar fyllas med vatten och lägger sina ägg där. När markerna sedan vattenfylls efter vintern kläcks äggen och ut kommer larver. I år har det varit mycket nederbörd i form av snö och regn och det finns därför rikligt med vatten i markerna, vilket ger mycket mygg.
Larverna livnär sig på bakterier och alger som växer i pölarna och där finns inte någon stor mängd av de rovdjur som annars kan äta upp mygglarverna, till exempel fiskar och larver av dykarskalbaggar och trollslända.
Det är endast mygghonorna som suger blod, de behöver proteinet för att kunna lägga ägg. Mygghonans saliv förhindrar blodet från att koagulera och det är när vårt immunsystem reagerar på saliven som bettet börjar klia.
Myggor attraheras av vår doft och myggmedel fungerar ofta genom att maskera din doft eller täppa till myggans doftreceptorer. Myggmedel klassas som bekämpningsmedel och kräver ett godkännande från Kemikalieinspektionen för att få säljas. Enligt myndigheten har försäljningen av myggmedel ökat och det finns i dag en rad varianter att välja mellan.
Förutom myggmedel med aktiva ingredienser finns alternativa myggavskräckare, till exempel armband med ljud. För att se hur bra de fungerar har vi låtit en testpanel använda myggmedlen och sedan sticka in armarna i burar med hungriga honmyggor.
...
Det är viktigt med information om hur myggmedlen ska användas och vad de innehåller. Två myggmedel saknar svensk text, vilket de ska ha, och det ena myggmedlet saknar även användarinstruktioner och information om aktivsubstans.
Det finns inget krav på att de ska lista andra ingredienser utöver den aktiva substansen, men vi tycker att det bör stå vilka allergena ämnen produkterna innehåller och de som saknar ingredienslista får därför ett lägre märkningsbetyg.
DEET-produkterna i testet ska inte användas på barn under 13 år och skydden som fungerar för barn från tre år har andra aktiva substanser. De skyddar inte lika bra, men ett av myggmedlen håller åtminstone myggen borta från barnen i fyra timmar och ett anat medel i två timmar. För barn yngre än tre år, är det Salubrin som gäller, då ”med försiktighet”.
...
Eftersom det krävs starka kemiska ämnen för att hålla myggorna borta har vi bedömt riskerna för biverkningar. Akuta biverkningar, som till exempel hud- och ögonirritation, huvudvärk eller andningsproblem, kan uppstå efter en enda applicering. Där är risken störst med myggmedlet som appliceras som roll-on.
Kroniska effekter kan uppstå efter långvarig användning och kan ge ökad risk för cancer och hormonstörningar. Vi har tittat på risken om man smörjer in sig rikligt i 21 dagar och den är liten om man använder medlen rätt.
...