Hoppa till innehållet

Funtionströjor - Bäst i test

Funktionströjan ska transportera bort fukt och sitta skönt på kroppen när du anstränger dig som mest. Vi har testat 20 kortärmade ­tröjor tänkta för riktigt svettig träning.

För löpning och annan riktigt svettig träning är det bekvämt med en tröja i funktionsmaterial som transporterar bort fukt från kroppen.

Träningströjor i funktionsmaterial är populära både på gymmet och i löparspåret. Till skillnad från en vanlig t-shirt i bomull lovar tröjorna i funktionsmaterial av syntet bättre transport av svett från kroppen, och därmed också bättre möjlighet för kroppen att reglera sin temperatur under hård träning. Vi har testat tio damtröjor och tio herrtröjor med kort ärm i prisklassen mellan 100 och 450 kronor.
Alla tröjorna i testet är i huvudsak tillverkade av polyester. Några av modellerna innehåller också elastan för att ge dem lite mer stretch. Det gäller huvudsakligen tillverkarnas dammodeller, som också är mer figursydda än herrvarianterna.

Trots att tröjorna är gjorda av samma material finns det skillnader mellan tygerna som tröjorna är sydda av. Under Armour Threadborne Streaker är till exempel gjord av ett mycket tunt, nästan myggnätsliknande, material, medan till exempel Craft Mind SS Tee är av ett tyg med tätare och stretchigare stickning. Flera av tillverkarna har också försett sina tröjor med extra nätpartier för ytterligare möjlighet till ventilation.

Vi har testat tröjorna både i labb och med hjälp av en panel bestående av 26 löpare. För att testförhållandena ska bli så lika som möjligt, oberoende av väder och vind, har löpningen gjorts på löpband inomhus. Överlag får tröjorna i testet höga betyg av panelen. Bland dem som testat damtröjor var Salomon Trail Runner SS Tee mest populär, med omdömen som att tröjan har en smal och skön passform, är tunn och sval och torkar snabbt. Bland de testade herrtröjorna är Asics Seamless Top en panelfavorit. Panelen uppskattar bland annat att tröjan är tunn och i skönt material.

I labbet har vi undersökt tröjornas tekniska funktion när det gäller hur bra materialet i t-shirten transporterar bort fukt i form av både vätska och ånga. Vi har också testat hur bra den släpper igenom luft. De tekniska testerna stämmer inte alltid helt överens med panelens upplevelser av tröjan. Det kan till exempel bero på att passformen är viktig för hur bra tröjan gör sitt jobb.

För att ta reda på hur hållbara tröjorna är har vi utsatt dem både för nötningstest och dragtest, där tyget sträcks tills det brister. Alla modeller i testet kan anses vara hållbara. När det gäller nötningstestet får alla tröjor utom SOC Tech Tee för män högsta betyg. När det gäller tygets styrka i dragtestet är skillnaderna större, men ingen av tröjorna har dålig styrka.

En träningströja behöver tvättas ofta. I vårt test håller tröjorna formen bra efter tvätt. Sämre är att flera av tillverkarna rekommenderar att deras tröjor inte ska tvättas i varmare program än 30 grader. Det är snålt för en produkt som det är tänkt att svettas mycket i och som därför riskerar att börja lukta.
Prisskillnaden mellan den billigaste och den dyraste tröjan i testet är stor. Men även om tröjorna som kostar mer återfinns i toppen av tabellen är skillnaderna mellan de riktigt dyra och de riktigt billiga tröjorna inte stora. 

Så testar vi funktionströjor

Löper på band

Panelen har testat tröjorna inomhus på löpband för att förhållandena ska bli så lika som möjligt genom hela testet.

 

Nöter i maskin

Materialet i de olika tröjorna har slittestats bland annat genom att snurras mot sig själv i en speciell maskin.

 

Kollar färgen

Vi har testat om tröjorna håller färgen i ­vatten, tvätt och svett med hjälp av tyg­remsor av olika material som utsatts för de olika vätskorna tillsammans med provbitar av ­tröjan. Alla testade tröjor utom Nikes herrmodell håller färgen.