Vandringskängor – bäst i test
Råd & Rön har testat 11 vandringskängor, herr- och dammodeller, som passar lättare vandring med packning upp till 10 kilo. Kängorna har testats i labb och av en panel bestående av 18 män och kvinnor i olika åldrar.
Om testet

Vi har testat...
- Hur det är att gå både korta och långa turer, bland annat hur kängorna känns på foten, om de skaver och hur de är att ta på och av.
- Hur kängorna är att vandra med på både blöt och torr mark.
- ...och mycket mer!
Publicerad
Testade produkter
Utdrag ur testet av vandringskängor
Dyraste kängorna i testet kan kosta över 3 000 kronor, och då vill man så klart ha riktigt bra skor för pengarna. Kängor som är stabila både på väg uppför och nerför berg, som håller torrt på myren och i regnet, och som inte ger skavsår eller irriterar på andra sätt. Det får man också med kängorna som är Bäst i test. Som tur är finns det billigare alternativ, till exempel två bra kängor som båda utnämns till Bra köp.
I Råd & Röns test av 11 halvhöga vandringskängor har stor vikt lagts på testpanelens omdöme. Testpanelen har vandrat på blöt och torr mark, på både korta och långa turer, för att bland annat känna hur kängorna känns på foten, om de skaver, och hur de är att ta på och av. Många kängor får höga betyg av panelen, men de har även några anmärkningar. Till exempel anses den stabila testvinnaren vara något tung. En annan känga känns för bred, vilket gör att foten glider runt i skon trots att skosnörena snörs om både en och två gånger. Kängan som mer liknar en gymnastiksko till utseendet, ger för lite stöd. ”Dålig stabilitet, inget stöd för fotleden. Sulan är för mjuk. Allt bidrar till att musklerna får jobba hårt under vandring”, skriver en panelmedlem.
Valet mellan en mjukare mer flexibel sko eller en mer stabil, traditionell vandringskänga är dels en smaksak, dels en fråga om var man ska gå.
– Gymnastiksko-lika varianter kan fungera bättre i skogsmiljö, där man går över stenar och rötter. Då kan de mer stabila kängorna kännas för stela. De är bättre för långa vandringar på fjället, eventuellt med packning på ryggen, och då behöver benen avlastning och stöd, säger Anna Edberg, projektledare för kängtestet på Råd & Rön.
Vi har även utsatt kängorna för ett omfattande laboratorietest. I labbet klipper vi itu kängorna och stöter, nöter och blöter dem för att se hur de klarar av väta, kyla och användning.
Alla kängor klarar av att gå på våt mark utan att släppa in vatten. Då trampas de ner i vatten, upp till lite över sulan. Men när vattnet kommer högre upp på kängorna, som från ett kraftigt regn, släpper tre vandringskängor in vatten så att det blir blött i skon, vilket ger dem låga betyg i vattentäthet. Dessutom är det flera kängor i testet som suger upp mycket vatten, så att de blir tunga.
Även ventilationen klarar kängorna bra, oavsett om de är gjorda av läder eller syntet.
– En läderkänga, som man kan förvänta sig har bra ventilation, kan vara dåligt sammansatt med till exempel ett limlager som förstör ventilationen, säger Anna Edberg.
Det är också viktigt att man har bra strumpor som andas under.
– Om du har ett par täta syntetstrumpor på fötterna spelar skornas ventilation ingen roll, säger Anna Edberg.
Trots att kängorna i testet inte är några vinterkängor får ingen av dem usla betyg i testet av isolering mot femgradig kyla.
När vi testar kängornas fäste mot underlaget märker vi att det är stor skillnad på hur de klarar vått och torrt underlag. De flesta kängor halkar mer på vått underlag, och framför allt en vandringskänga halkar mycket.
– Hur bra kängorna fäster mot underlaget beror på både materialet och mönstringen av sulan. Det är tyvärr omöjligt att se hur bra fäste skorna har genom att bara titta på sulan, säger Anna Edberg.
För att testa kängornas hållbarhet nöter vi fodret vid hälpartiet och sulan mot tyg och sandpapper, böjer sulan samt undersöker hur bra sulan är fastsatt i överdelen av skon. Trots att kängornas foder utsätts för 52 000 cykler av nötning lyckas vi inte nöta hål på någon av dem, däremot blir några noppiga och slitna.
När vi testar sulan görs små hål i den, och sedan böjs den 30 000 gånger. På två kängor blir hålen för stora, vilket gör att de inte klarar sultestet, och därför får bottenbetyg. Delar av en annan kängas sula börjar separera sig, så den kängan får också ett lägre betyg. Alla kängor har en sula som dämpar och absorberar stötar bra, vilket ger mjuka och sköna steg.
Vi testar även om läderkängorna innehåller sexvärt krom. Det är ett ämne som kan bildas om garvningen sker på felaktigt sätt, och som kan vara allergi- och cancerframkallande. Vi hittar små mängder av sexvärt krom i tre vandringskängor. De får därför 15 poängs avdrag från det samlade betyget.