Hoppa till innehållet

Vandringsskor: bäst i test

Bra vandringsskor ska vara bekväma, ge dig bra grepp och hålla dig torr om fötterna. Vi har testat elva låga skor för lättare turer på leden.

Salomon Outline GTX var omtyckt i vår testpanel och en av tre modeller som 100 procent av paneldeltagarna gärna skulle köpa till sig själv. Foto: Jonas Ryberg

Skorna i vårt test är utrustade med ett membran som ska hålla dig torr under turen och mönstrade sulor som ska ge bra grepp i terrängen. Att de saknar skaften som traditionella vandrings­kängor har kan vara både en fördel och en nackdel. Den lägre modellen blir lättare och luftigare än en känga och kan passa som fritidsko eller på resan där du kan hamna i olika miljöer eller väder. Samtidigt ger den lägre skon mindre skydd mot väta och sämre stöd än en känga. Flera av modellerna i testet finns även som kängor med mellanhögt skaft.

Vi har låtit alla vandringsskorna gå igenom tuffa test i vårt labb och låtit en panel bestående av nio män och nio kvinnor testa hur de är att använda i praktiken.
Trots att alla modellerna faller inom kate­gorin vandringsskor skiljer de sig en hel del åt sinsemellan. Salomon Outline GTX är till exempel lätt som en joggingsko och har en böjlig sula som närmast för tankarna till en terränglöpningssko. Scarpa Epic GTX är betydligt tyngre och har en styv sula som påminner om en klassisk vandrings­känga. Båda varianterna uppskattas av vår testpanel och vilken variant du ska välja beror på hur mycket stöd du tycker att du ­behöver under din vandring eller promenad.

Alla utom Keen Targhee III har Goretex­membran för att hålla foten torr från väta utifrån, samtidigt som det släpper ut fukt från foten.

I Keenskon sitter i stället företagets eget membran som ska ge samma funktion. Även om sko­makarna köper membranet från samma till­verkare blir det skillnad i funktion när det sitter på plats eftersom det inte bara är membranet som avgör om skon är tät. Hur den är konstruerad och tillverkad har också betydelse.

Kolla priset

Skorna i testet kostar ­mellan 1 150 och 2 300 kronor när artikeln skrivs. Men det är bra att tänka på att vandringsskor är en produktkategori där sportbutikerna ofta har olika typer av kampanjer, så kontrollera priset på flera ställen innan du slår till.

I labbet har vi testat om tillverkarna håller vad de lovar när det gäller att hålla vattnet ute. I det första testet har vi satt skorna i en maskin som i tre timmar låter dem trampa i vatten som är två centimeter högre än sulan. Detta simulerar vandring i väta. Alla utom Lowa Innox GTX Lo klarar testet utan att släppa in något vatten till foten. Lowaskon tar in vatten vid hälen och får ett lägre betyg för det.

I det andra vatten­testet får skorna stå i sex centimeter djupt vatten under två timmar. Här är det tre modeller som får problem. Lowa Innox GTX Lo tar in vatten i hälen även i detta test och det gör även skon från Keen. Adidas Terrex Swift R2 GTX tar också in vatten, men inte på grund av att skon är otät. I stället sugs vattnet upp av materialet så att fukten tränger in ovanifrån och insidan blir blöt. Den får därför ett lägre betyg än de två andra ­modellerna, som bara blir våta i hälen.
Vandringsskorna ska inte bara hålla vatten ute. För att du ska slippa bli våt måste de också släppa ut svetten från dina fötter. Här klarar sig majoriteten bra, med undantag av Keen Targhee III, som andas markant sämre än övriga modeller. Också panelen uppfattar den som en sko med sämre ventilation. Men panelen tycker även att Scarpa Epic GTX är sämre ventilerad och ger den samma betyg som Keen i det avseendet.

Yttersulan är viktig både för komforten och för hur bra greppet är mot underlaget. Det är stora skillnader på sulorna i testet. Sämst klarar sig Salomon X Ultra 3 Prime GTX på vått underlag. Bäst grepp på vått underlag har Adidas Terrex Swift R2 GTX, som också får högt betyg på torrt underlag. Men Adidas är betydligt sämre när det gäller hur bra sulan håller. Den får lägst betyg, en etta, både för hur snabbt sulan nöts ner och för hur bra den tål att böjas många gånger.

Adidas är dock inte ensam om att få lägsta betyg för hur den klarar böjningarna. Hanwag Belorado II Tubetec GTX, Merrell Moab 2 GTX, Haglöfs Ridge GT och Keen Targhee III klarar sig lika dåligt. Betydligt mer slitstark är Lowa Innox GTX Lo, som får högsta betyg i båda nötnings­testen.

Överlag har testpanelen gett skorna i testet höga betyg. Men det betyder inte att alla är lika omtyckta. Hanwag Belorado II Tubetec GTX får till exempel högt samlat betyg, men bara en av fyra i panelen skulle köpa skon till sig själv.

Om du ska köpa nya skor är det viktigt att prova att de passar just din fot. Keen är ett exempel på en sko som delar panelen. Den är bred och passar kanske inte för smala fötter. För hälften av dem som testat skon är den en favorit, medan den inte alls uppskattas av den andra hälften.

Sexvärt krom

De skor som är gjorda av läder eller har läderdetaljer har vi testat för sexvärt krom, som kan hamna i lädret i samband med att det garvas. Kromet kan orsaka både allergier och cancer. När vi testade vandrings­kängor hittade vi sexvärt krom i flera av modellerna i halter precis under de gränsvärden som finns. Glädjande nog är resultatet betydligt bättre denna gång. Vi hittar bara spår av sexvärt krom i en av skorna, den från Haglöfs.