Badrumsrengöring – bäst i test
Råd & Rön har testat 16 rengöringsmedel för badrummet. Många av dem gör rent och avkalkar bra. Det bästa medlet är dessutom ett av de billigaste. Men ett badrumsrengöringsmedel har problem med oönskade ämnen som kan vara hormonstörande.
Om testet

Vi har testat...
- Förmågan att få bort smuts.
- Hur bra medlen är på avkalkning.
- Hur glansiga ytorna blir.
- Rengöringsmedlens pH-värde.
- Om medlen innehåller parfym eller andra oönskade ämnen.
- Hur tydligt badrumsrengöringen visar ingredienserna.
- ...och mycket mer!
Publicerad
Badrumsrengöring som ingår i testet
Fler tester
Utdrag ur testet av badrumsrengöring
Badrumsrengöring är en enkel produkt. Medlen innehåller i stort sett bara en syra och en tensid, alltså det tvålmedel som får smutsen att släppa. Det som skiljer badrumsmedlen från andra du har i hushållet är förmågan att få bort kalk. Det handlar om de avlagringar som bildas när hårt vatten avdunstar och lämnar mineralrester på duschkabin, toalettskål, handfat och kranar. Kalkavlagringar ser inte så trevliga ut och de kan också skapa en hinna som gör det svårt för rengöringsmedel utan avkalkningsmedel att verka.
För att kunna ta bort kalkavlagringar krävs att rengöringsmedlet är surt, alltså har ett lågt pH-värde. Våra mätningar visar att de testade produkternas pH-värden är låga och de flesta av dem avkalkar också bra. Det gäller dock inte ett badrumsrengöringsmedel som inte fixar det alls, utan får bottenbetyg för avkalkningsförmågan. Medlet har också det högsta pH-värdet i testet. Bäst på just avkalkningen är ett annat badrumsmedel, testets suraste produkt, som totalt sett är sämst i hela testet.
När det gäller smutsborttagning är badrumsrengöringen inte lika bra som allrengöringen som vi har testat tidigare. Bäst av badrumsmedlen på smuts är två badrumsmedel. Två andra av testets badrumsrengöringsmedel är mest gnistrande glans när städningen är klar.
Informationen på förpackningarna är inte helt lätt att läsa. På två badrumsmedel är de näst intill oläsbara. Andra tillverkare lämnar inte ut fullständig innehållsförteckning, vilket de ska göra enligt lag. Till tre badrumsrengöringsmedel saknas innehållsförteckningen helt. De flesta har någon form av miljömärkning, men två medel saknar det.
Marmorvarning

Kalkhaltiga stenar som marmor och kalksten består till stor del av kalciumkarbonat. När det kommer i kontakt med syra sker en kemisk reaktion där kalken löses upp – det fräter alltså på stenen så att bildas matta fläckar. Så om du har kalksten eller marmor i badrummet ska du inte använda de här sura rengöringsmedlen.
Tidigare har vi sett problem med oönskade ämnen i rengöringsmedel, men det har blivit betydligt bättre. I några av de testade produkterna finns parfymer och färgämnen, men de innehåller inga allergiframkallande parfymämnen eller konserveringsmedel. Ett rengöringsmedel innehåller diphenyl ether, ett ämne som används som doftämne i hushållsprodukter. Det kan vara skadligt för foster och störa fertiliteten.
...
Hårt eller mjukt vatten?
Hårt vatten innehåller höga koncentrationer av mineraler, framför allt kalcium och magnesium, vilket kan ge kalkavlagringar i till exempel kaffebryggare och på kranar. Det kan också leda till igensatta rör och minskat vattenflöde.
Tvål och schampo löddrar sämre, vilket kan göra att en större mängd krävs för att rengöringen ska bli lika effektiv.
Exempel på platser där vatten är naturligt hårt är Gotland och Uppsalaslätten. Men Uppsalas kommunala vatten har gått från hårt till medelhårt vatten med hjälp av avhärdare, som tar bort kalken. Du kan också ha hårt vatten i vissa områden om du har egen brunn.
För att få veta information om du har hårt eller mjukt vatten hemma kan du kolla med din lokala vattenleverantör.