Brödrostar – bäst i test
Den dyraste brödrosten i vårt test kostar flera tusen kronor. Men flera av modellerna i vårt test klarar att rosta brödskivorna jämnt och fint.
Om testet

Vi har testat...
- Hur lång tid det tar att rosta både färskt och fryst bröd.
- Hur många procent av brödytan som blivit rostad.
- Om du enkelt kan ta ur brödet utan att bränna dig.
- Hur lätt det är att rengöra brödrosten.
- ...och mycket mer!
Publicerad
Testade produkter
Utdrag ur testet av brödrostar
För att undvika den ilska som krånglande knappar, brända brödskivor och annat rostningsrelaterat kan väcka, har vi i vårt test av brödrostar noggrant gått igenom varenda detalj. Likt Stig-Helmer i Sällskapsresan har Råd & Röns experter testat och tryckt på rostknappen för att se om någon av dem kärvar eller vägrar stanna nere. Därutöver har vi bedömt brödnyanser, mätt sladdlängder och kontrollerat smulbrickor. Allt för att du ska slippa drabbas av brödrostraseri.
Som vanligt går vi grundligt till väga när vi testar våra {Antal produkter}brödrostar. Speciellt utvalt formbröd har köpts in, som sedan har förvarats i stående läge i ett dragfritt, solfritt rum i 24 timmar – allt för att brödskivorna ska likna varandra så mycket som möjligt. Dessutom har vi testat fryst bröd.
– Det är svårare för brödrosten att balansera energiåtgången att först tina och sedan rosta brödet, säger Ronny Karlsson, testchef på Råd & Rön.
Under testrostningen har vi rostat två skivor åt gången och tre rostomgångar efter varandra. Resultatet i tabellen är från första rostningen, eftersom vi tror att det är det vanligaste användningssättet.
De rostade brödskivorna har sedan bedömts och jämförts med den standardiserade internationella brödrostningsskalan. För en sådan finns faktiskt.
– Ska man jämföra färg på något måste man ha en referens att jämföra med. Annars anpassar sig ögon och hjärnan hos testpersonen, säger Ronny Karlsson.
En perfekt rostad brödskiva ska vara jämnt rostad, utan brända hörn eller vita kanter.
Att rosta jämna, fina skivor klarade de flesta brödrostarna i testet. De rostar även i stort sett hela skivan, upp till 99 procent och kvaliteten på rostningen är fortsatt hög flera rostningar efter varandra. De flesta rostar även fryst bröd bra, även om några av brödrostarna får lite sämre betyg i det avseendet.
Däremot är de olika snabba. Det skiljer två minuter mellan den snabbaste och långsammaste brödrosten. Den långsammaste modellen tar nästan fyra minuter på sig. Så länge vill man inte vänta på frukostmackan i morgonjäktet när blodsockret är lågt.
...
Alla brödrostar i testet får höga betyg i hanterbarhet. Några av dem får dock bara femmor för hur enkelt det är att stoppa ned brödet. Med ... krävs stor kraft för att trycka ner spaken.
Några av brödrostarna får också avdrag för hur lätt det är att plocka ut skivorna. Vissa brödskivor kommer inte tillräckligt högt för att man ska kunna plocka ut dem utan att bränna sig. ... har en speciell spak som lyfter skivorna extra högt, men då far brödskivorna istället ur rosten.
Annars är det rengöringen av brödrostarna som drar ner hanterbarhetsbetyget. Eftersom många av dem är designade i modernt rostfritt stål är de fingeravtryckskänsliga. Det räcker med att komma åt brödrostens utsida för att det ska bli avtryck som är svåra att få bort. Har man dessutom smör- och syltflottiga fingrar blir det ännu värre. Några av rostarna får även avdrag för att de har delar som är svåra att komma åt och göra rent. Alla modeller i testet har en smulbricka där torra brödsmulor samlas. Den ska också göras rent och tömmas då och då.
– Vänd inte upp och ner på brödrosten. Då kan brödsmulor fastna i aggregatet, vilket gör att det börjar osa och ryka. Använd smulbrickan istället, säger Ronny Karlsson.
Några av smulbrickorna var dock krångliga att ta ut och sätta i, vilket gav avdrag i betyget.
Vi har även bedömt vilket kvalitetsintryck brödrostarna gav. Där får testets billigaste brödrost, ..., lägst betyg. Den har inte särskilt solid konstruktion, utan är gjord av tunt material som lätt deformeras, skarvarna mellan de olika materialen är dåligt avslutade, och knappar och spakar är inte särskilt stabila. Med tanke på att brödrostar är förhållandevis enkla konstruktioner som inte utsätts för särskilt mycket slit och släng, kan även en brödrost av sämre kvalitet säkert tjäna sitt syfte i många år.
...