Hushållspapper – bäst i test
Råd & Rön har testat 10 hushållspapper, 6 gjorda av nyfiber och 4 gjorda av returfiber. Resultatet visar att returpapper inte ska användas i kontakt med mat. Dessa rullar innehåller mer bakterier än nyfiberpappret och läcker optiska vitmedel.
Ett hushållspapper som är väldigt billigt i inköp visade sig bli extremt dyrt i längden eftersom det krävs så stora mängder papper för att torka upp vatten. Hushållspappret som utnämns till Bäst i test har bra uppsugningsförmåga, innehåller lite bakterier och läcker inte optiska vitmedel.
Om testet

Vi har testat...
- Uppsugningsförmågan.
- Materialstyrkan.
- Bakteriemängden.
- Hur mycket papperet luddar.
- Eventuellt läckande vitmedel.
- ...och mycket mer!
Publicerad
Hushållspapper som ingår i testet
Utdrag ur testet av hushållspapper
Söker du på Icas receptbank hittar du över 500 recept där hushållspapper ingår. Det kan vara "låt baconet rinna av på hushållspapper” eller ”torka fisken med hushållspapper”. Men det många inte vet är att vissa hushållspapper inte är säkra att använda i kontakt med mat. Vårt test visar att papper gjort av returfiber läcker optiska vitmedel och innehåller mer bakterier än nyfiberpapper.
De testade hushållspappren från tre tillverkare läcker optiska vitmedel i kontakt med vatten, saliv och olja. Ett papper läcker optiska vitmedel i kontakt med vatten.
Alla hushållspapper innehåller bakterier, men bakteriehalten är flera gånger högre i pappren av returfiber.
– Vi har mätt mängden bakterier i hushållspappret, vilket är ett vanligt sätt att kontrollera den mikrobiologiska kvaliteten på produkter. Ju mer bakterier pappret innehåller, desto större risk för att det kan finnas bakterier som kan göra dig sjuk. Tillverkarna bör se till att den totala mängden bakterier är så låg som möjligt, säger Anna Edberg.
Bakterierna i papper gjorda på returfiber kommer från fiberråvaran, och returfiberpapper måste renas ordentligt för att det inte ska finnas bakterier och oönskade ämnen kvar i slutprodukten. Bakterierna i papper gjorda av nyfiber kan komma från tillverkningsprocessen.
Livsmedelsverket avråder från att använda returfiber i kontakt med mat.
– Hushållspapper av returfiber ska normalt sett inte användas i direkt kontakt med mat, särskilt inte i vattenhaltig och fet mat vid högre temperaturer. Man bör till exempel inte mikra bacon på hushållspapper, säger Kettil Svensson, toxikolog på Livsmedelsverket.
Att hushållpappren består av returfiber framgår inte alltid tydligt på förpackningarna. Det finns en symbol (glas och gaffel) som visar att en produkt är avsedd att användas till mat.
I vårt test är det endast hushållspappren från en tillverkare som är märkta med den symbolen. Vårt test visar att ett av tillverkarens papper ändå läcker optiska vitmedel och innehåller mycket bakterier jämfört med hushållspapper gjort på nyfiber. Det är alltså ett papper som inte bör användas i kontakt med mat. Eftersom det inte lever upp till sitt påstående på förpackningen har det fått ett rejält avdrag i det samlade betyget.
Kettil Svensson säger att Livsmedelverket inte kontrollerar om symbolen används som den ska.
– Det är tillverkaren som intygar att det inte är en hälsorisk, säger han.
Många köper returpapper av miljöskäl, men ska du använda hushållspappret vid matlagning bör du alltså välja papper av nyfiber.
– Använd inte returpapper i kontakt med mat, oavsett vad tillverkarna skriver, säger Anna Edberg.
I testet har vi även undersökt hur bra hushållspappren är på att suga upp vätska, hur starkt materialet är och om de luddar av sig.
Sämst uppsugningsförmåga har hushållspappret från en stor livsmedelskedja. En fjärdedel av rullen krävs för att torka upp en deciliter vatten, jämfört med bara några få procent av rullen av annan sort. Att uppsugningsförmågan är så dålig gör att det billiga pappret blir dyrare att använda än de som kostar mer i inköp.
Hushållspapprets materialstyrka har mätts i blött och torrt tillstånd. Särskild vikt har vi lagt vid hur starkt det är när det är blött, eftersom det ofta används för att torka upp vätskor med. Här sticker ett papper ut med ett bottenbetyg.
Materialstyrkan ska vara starkare i själva pappret än i perforeringen – det ska gå lätt att riva av ett ark. Det klarade alla hushållspapper bra. Några av hushållspappren har halvark, vilket är smart. Då kan du ta mindre papper de gånger spillet inte är så stort.
Flera av hushållspappren har problem med att de luddar av sig. Dock inte två av hushållspappren.