Hoppa till innehållet

Mal eget kaffe

En god kopp kaffe vill de flesta ha, gärna 2–3 om dagen. Många tar väl en kopp från närmsta bryggare, men de verkliga entusiasterna väljer bönor och mal själva.

En kaffekvarn mal exakt den mängd bönor du vill ha till din kopp. Du får det färskt, och i den malningsgrad du vill ha till just din bryggare eller kanna. Så du fixar kaffet, avnjuter det – och sedan är det dags att diska. Att rengöra en kaffekvarn tar tid och ska göras noga, gamla smulor ska inte ligga kvar i kvarnen.

Och smulor får du, kaffet blir statiskt under malningen och blåser ut åt alla håll när du tar loss behållaren. Många tillverkare skickar med en liten pensel som du ska använda för att få bort kaffet. Just rengöringen var det knepigaste momentet med kvarnarna, och många fick lågt betyg på detta.

De tre malningsgrader du behöver, beroende på vilken tillagningsmetod du använder, är finmalet, medium och grovt. Men kvarnarna klarar mycket mer än så. Krups GVX242, som blev bäst i test, har 17 olika malningsgrader, och det finns kvarnar med ända upp till 40 grader.

Kvarnarna har antingen knivar eller malskivor som finfördelar kaffet. Kaffeexperterna tvistar om vilket system som är bäst. Det viktiga är att alla korn ska bli jämnstora, oavsett vilken grad du väljer. Knivarna slår sönder bönorna, och passar bäst om du vill ha medium eller grovmalet kaffe. De som har malskivor har en fast skiva och en som roterar, kaffet pressas mellan dem.

Vi tog tid på hur lång tid det tar att mala 100 gram, de flesta kvarnarna klarade det på runt en minut.

För jämförelse testade vi också en manuell kvarn, Kitchenkrafts Le Xpress. Med den får du ha tålamod, det tog drygt 47 minuter att få fram ett hekto finmalet espressokaffe.