Stavmixer – bäst i test
Råd & Rön har testat 45 stavmixrar. Stavmixern är ett mångsidigt verktyg som kan användas till mycket i köket. De bästa gör fina majonnäser och riktigt släta smoothies. Men de sämsta modellerna går sönder under testet.
Om testet
Vi har testat...
- Hur bra alla modeller gör majonnäs, pannkakssmet, smoothie och barnmat.
- Hur bra de är på att hacka färska örter, nötter och lök, samt hur bra de är på att vispa grädde och äggvita.
- Hur enkla de är att använda och vilka delar som går att diska i maskin.
- Hur mycket de låter, och om de är säkra att använda.
- Hur bra de klarar en längre tids användning.
- ...och mycket mer!
...och mycket mer
Svar direkt
- Här är mixerstavarna som går sönder
- …och mycket mer!
Publicerad
Stavmixrar som ingår i testet
Fler tester
Utdrag ur testet av stavmixrar
Stavmixern är i många hem den hårdast arbetande köksprylen. Den kommer fram när det är dags att vispa ihop en riktigt fluffig pannkakssmet, när soppan ska mixas till en slät kräm och när morgonsmoothien ska fixas. Vi har testat hur stavmixrarna gör majonnäs, pannkakssmet, smoothie och barnmat. Några modeller är också utrustade med tillbehör som gör att de kan ännu mer. De mixrar som har hackare och visp har vi även testat hur bra de är på att hacka färska örter, nötter och lök, samt hur bra de är på att vispa grädde och äggvita.
Vissa av stavmixrarna säljs på två sätt: som enbart stavmixer eller i paket med olika tillbehör. Modellnamnen är då olika. Enbart stavmixern får oftast högre samlat betyg eftersom tillbehören inte får toppbetyg i deltesterna och då ”drar ner” det samlade betyget. Det innebär alltså att stavmixerpaketen, där du får fler funktioner, får lägre betyg. Stavar med tillbehör kostar mer och du som konsument ska kunna förvänta dig att de håller måttet. Själva stavmixern är dock lika bra om du köper den ensam eller i ett paket.
För att testa hur bra stavmixrarna är på att mixa små mängder har vi testat hur de klarar att göra majonnäs. I en del fall når inte knivarna ner för att vispa om ordentligt.
Även när en pannkakssmet ska blandas används knivarna, men då är det en större mängd som blandas och det klarar de flesta stavmixrar bra. Inte heller barnmat är något problem för stavmixrarna, även om konsistensen inte alltid blir helt perfekt.
I våra smoothies har vi i såväl hårda som mjuka grönsaker och frukter för att utsätta stavmixrarna för olika svårigheter. Svårast är selleri, eftersom den är så trådig. Det var dock inte ett problem för stavmixrarna i vårt test. Smoothien blir inte helt smooth med en stavmixer och i en annan mixer är det en del bananbitar kvar.
–Bitarna ska vara så små och smoothien så jämn att den lätt kan sugas upp genom ett sugrör, säger Lisa Wärmegård, projektledare för testet på Råd & Rön.
Av modellerna där en hackare följer med har två stamixrar svårt att få till löken riktigt bra. Av modellerna med visp tar några lång tid på sig att få till ett bra äggviteskum.
Stavmixrarna är över lag lätta att använda, men mixrarna från en tillverkare saknar bruksanvisning. Några är inte så lätta att rengöra, på vissa går inga delar går att köra i diskmaskin. Även ljudet har bedömts och där får modellerna relativt höga betyg.
Alla stavmixrar klarar vårt begränsade säkerhetstest, där vi bland annat undersöker om apparaterna är jordade som de ska.
Eftersom det är en produkt som används mycket måste den vara hållbar. Det är inte modeller från en tillverkare som går sönder i hållbarhetstestet. En plastbit trillar av och fastnar i motorenheten, vilket gör att den inte går att använda. Modellen har fått avdrag för detta i det samlade betyget. Andra modeller lägger av efter ett viss tids användning, men startar igen efter en stund, medan ytterligare några blir väldigt varma.
Högst betyg av alla stavmixrar får en stavmixer med 84 i samlat betyg. Ett minus är att den stannar i testet och blir väldigt varm. Dess systermodell består av samma mixerstav men är även utrustad med hackare och visp, samt degkrok. Den får riktigt höga betyg för hur bra den hackar nötter och lök och vispar grädde. Den är dock något sämre på att hacka färska örter och vispa äggvita, men får fortfarande fullt godkänt. Degkroken har vi dock inte testat.